Прес-центр11 листопада 2019, 13:11

11 листопада у всьому світі відзначається, як День пам'яті загиблих у Першій світовій війні, офіційно відомий як День перемир'я.

         Так у листопаді 1918 року було проголошено Комп’єнське перемир'я, що означало капітуляцію Німеччини та закінчення Першої світової війни, яка тривала чотири роки і три місяці. У її вогні загинуло майже 10 мільйонів осіб, близько 22 мільйонів було поранено.

         11 листопада 1918 року о п’ятій ранку в Комп’єнському лісі (Франція) між переможеною Німеччиною і державами Антанти (Великобританія, Франція, США та ін.) було укладене Комп’єнське перемир’я, що завершило Першу світову війну. У залізничному салон-вагоні французького маршала Фоша німецькій делегації були продиктовані умови перемир’я (загалом 34 статті): припинення воєнних дій, виведення німецьких військ з окупованих на Західних територій і з лівого берега Рейну, здача частини озброєнь, створення на правому березі Рейну демілітаризованої зони тощо. Перемир’я набрало чинності об 11 годині ранку. Німеччина визнавала себе переможеною, будь-які воєнні дії припинялися. В самій Німеччині Комп’єнське перемир’я сприйняли досить болісно – не лише як поразку, але як національне приниження. Через 22 роки, вже під час Другої світової війни, німці своєрідно помстяться, демонстративно змусивши підписати французів Комп’єнське перемир’я 1940 року в тому ж «вагоні Фоша»… Під час Першої світової війни загинуло понад дев’ять мільйонів солдат і цивільних жителів. Конфлікт мав вирішальний вплив на всю історію XX століття, змінивши усі країни, що брали в ньому участь. З мапи світу зникли три велетенські імперії: Австро-Угорська, Російська і Османська, натомість з’явилися нові країни. Щодо України, то 11 листопада 1918 року з’явився наказ головнокомандувача німецьким Східним фронтом про евакуацію німецьких військ з України (а це була майже 500-тисячна армія). Гетьман Павло Скоропадський у свою чергу оголосив воєнний стан в Чернігівській, Полтавській та Київській губерніях. За півроку правління Скоропадського у повстаннях, які охопили всю Україну, загинуло понад 20 тисяч кайзерівських солдат і офіцерів. Українців загинуло і того більше. Україна стояла на порозі чергової гострої політичної кризи і зміни влади, швидкими темпами втрачаючи ледве здобуту незалежність. Спроба УНР звільнитися від імперських тенет виявиться невдалою. Попереду на країну чекало сталінське ярмо, Голодомор та Друга світова війна. День закінчення Першої світової війни у багатьох країнах колишньої антинімецької коаліції є державним святом і відзначається під різними назвами. Наприклад, у США це «День ветеранів», у Франції, Бельгії та Новій Зеландії – «День перемир’я», у Великобританії, Канаді, Австралії – День пам’яті загиблих у Першій світовій війні. Цей день присвячений всім ветеранам воєн, живим і полеглим на полях бойовиськ.