Прес-центр15 лютого 2018, 10:02

15 лютого – День вшанування учасників бойових дій на території інших держав, 29-та річниця виведення військ колишнього СРСР з Республіки Афганістан.

Щорічно 15 лютого українці вшановують учасників бойових дій на території інших держав і річницю виведення військ колишнього СРСР з республіки Афганістан. З нагоди цієї дати в смт Новопсков у парку Перемоги біля пам’ятного знаку воїнам-інтернаціоналістам відбувся мітинг та урочисте покладання квітів.

У заході взяли участь перший заступник голови Новопсковської районної державної адміністрації, виконуючий обов’язки голови райдержадміністрації Вікторія Височина, голова Новопсковської районної ради Борис Лебедєв, члени Новопсковського районного відділення Української спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) та громадськість району.

Під час проведення заходу рішенням Президії Української спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) нагороджено медаллю «За громадянську мужність»  Митасьова Миколу Михайловича та почесною грамотою Української спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) нагороджено Шевченка Сергія Івановича.

З Новопсковського району на службу до Афганістану було призвано 123 чоловіки. Двадцятирічні юнаки, а таких була більшість, пройшли через пекло і кров, невідступно дивилися смерті в обличчя.    

З глибокою шаною згадуємо сьогодні усіх, хто загинув під час виконання свого військового обов’язку за межами України, з особливим болем згадуючи війну в Афганістані.  Вона лишила страшні наслідки для України. Не повернулися додому з війни 3360 воїнів; з них 3280 загинуло, а 80 пропало безвісти чи потрапило в полон.

В числі тих, хто не повернулися з афганської війни є імена наших земляків. Це: Валерій Киях та Іван Капустін.  

Сьогодні ми шануємо пам'ять тих, хто поліг в афганських ущелинах, та кланяємося тим, хто прийшов з війни живим, хоча з пораненою душею.