Прес-центр15 лютого 2019, 15:02

15 лютого в рамках Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав Україна відзначає ювілейну дату - 30-ту річницю виводу військ СРСР з Афганістану

15 лютого в рамках Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав Україна відзначає ювілейну дату - 30-ту річницю виводу військ СРСР з Афганістану. За хоробрість, високий професіоналізм, надійність і благородство воїни-інтернаціоналісти заслужили щиру подяку багатьох народів та примножили авторитет України як країни-миротворця.
Сьогодні український народ віддає глибоку шану усім без винятку солдатам і офіцерам, рядовим і генералам, робітникам та службовцям, яким судилося брати участь у бойових діях в Республіці Афганістан та інших «гарячих» точках планети.
Цього дня, 15 лютого, зранку новопсковці вшанували пам’ять всіх загиблих під час воєнних дій в Афганістані та померлих після закінчення воєнної кампанії покладанням квітів до меморіалу загиблим воїнам та до пам’ятного знаку воїнам-інтернаціоналістам. Воїнам-афганцям були вручені ювілейні медалі, що були виготовлені за ініціативою Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) з нагоди 30-річчя виведення радянських військ із Афганістану.
В Новопсковському РЦКД відбувся тематичний захід «Ті спогади - то вічний серця біль».
Голова Новопсковської районної державної адміністрації Людмила Латишева та голова районної ради Борис Лебедєв вручили почесну грамоту та листи подяки Луганської обласної державної адміністрації, обласної військово-цивільної адміністрації за активну громадську діяльність, сумлінну працю, особистий внесок у розв’язання проблем ветеранів війни та з нагоди 30-ї річниці виведення військ з республіки Афганістан Нестеренку Анатолію Володимировичу, Балясному Сергію Івановичу, Корєнєву Володимиру Петровичу, Зубкову Володимиру Валентиновичу. Грамотами Новопсковської районної державної адміністрації Луганської області та Новопсковської районної ради були нагороджені Бабенко Петро Сергійович, Василенко Сергій Савелійович, Горобченко Сергій Миколайович, Романченко Віктор Миколайович, Серебренников Леонід Іванович.
Через афганське пекло пройшли 160 375 призваних з України до лав обмеженого контингенту радянських військ в Афганістані. Загинуло 2318 військових, 60 зникли безвісти. Отримали поранення більше 8 тисяч, отримали інвалідність 4 687 чоловік, залишилися сиротами 711 дітей.
Внаслідок поранень, хвороб, отриманих в Афганістані, після 1989 року пішло з життя набагато більше, ніж загинуло під час бойових дій.
В числі тих, хто не повернувся з афганської війни є імена наших земляків. Це Валерій Киях та Іван Капустін.
Пам’ять наших співвітчизників, загиблих під час виконання воїнського обов’язку в Афганістані, та тих, хто пішов із життя в мирний час присутні в залі вшанували хвилиною мовчання.
Програма заходу була наповнена і концертними номерами. Виступили Дмитро Хворостян, Володимир Маслич, фольклорний гурт «Оксамит» (керівник Наталія Шморгун), хореографічна студія «Рандеву» (балетмейстер Анастасія Буткова), в запису прозвучала пісня у виконанні Івана Сеня, нашого земляка, воїна-афганця, який пішов з життя рік тому.
Подвиги учасників бойових дій - це та велика і велична правда історії, яку не спотворити і не перекреслити жодними змінами у сучасному мінливому світі.