Прес-центр15 травня 2019, 08:05

15 травня – Міжнародний день захисту клімату

 

 

15 травня, відзначають Міжнародний день захисту клімату. Заснування цього свята стало відповіддю на заклик метеорологів захищати клімат як важливий ресурс, що впливає на добробут нинішніх і майбутніх поколінь.

Основною причиною зміну клімату  вважають зростання викидів парникових газів внаслідок діяльності людини. Зміна клімату, природні катаклізми, спричинені нею, істотно впливають на продовольчу, майнову безпеку, водні ресурси, створюють загрозу життю людей та завдають значних збитків усім державам. Організатори численних акцій у багатьох країнах прагнуть не просто інформувати громадськість про існування небезпеки глобального потепління, а й пропонують шляхи розв’язання проблеми через дії не лише всіх країн, а й кожного громадянина.

Міжнародне співтовариство, визнаючи небезпеку, пов’язану з постійним збільшенням викидів парникових газів, домовилося про підписання в 1992 році Рамкової конвенції ООН про зміну клімату, в 1997 році – Кіотського протоколу до неї, який зобов’язав 183 країни, які його ратифікували (в тому числі й Україну, що приєдналася до нього 4 лютого 2004 року), скоротити або стабілізувати викиди парникових газів у 2008–2012 роках до рівня 1990 року.

Передбачені Кіотським протоколом зобов’язання сторін поширюються на шість парникових газів: діоксид вуглецю (СО2), метан (СН4), закис азоту (N2O), гексафторид сірки (SF6), перфторвуглець (ПФВ) і гідрофторвуглеці (ГФВ). При цьому індивідуальні зобов’язання сторін варіюють від 8% до 10% скорочення. Механізми гнучкості, закладені в Протоколі, допускають купівлю-продаж національних прав (квот) на викиди або їхнє скорочення.