Прес-центр21 травня 2018, 09:05

22 травня – Міжнародний день біорізноманіття

Щороку, 22 травня, світ відзначає Міжнародний день біорізноманіття, проголошений Генеральною Асамблеєю Організацій Об’єднаних Націй y 2000 році на честь прийняття 22 травня 1992 року Конвенції про біорізноманіття. Відповідно до повідомлення Секретаріату Конвенції про біорізноманіття, темою цьогорічного Міжнародного дня біорізноманіття є відзначення 25-річчя набрання чинності Конвенцією про біорізноманіття.

Головне завдання Міжнародного дня біологічного різноманіття — звернути увагу громадськості на проблему безповоротного зникнення на Землі багатьох представників флори і фауни. Біологічне різноманіття нашої планети продовжує скорочуватися, а екологічна рівновага все ще піддається змінам. Близько 60% екологічної системи деградує або використовується нерозважливо, що веде до втрати біологічного різноманіття і тяжких наслідків, які в найближчі 50 років можуть погіршитися. Біорізноманіття підтримує добробут людей та сталий розвиток у всіх сферах діяльності, у тому числі в галузях економіки, таких як сільське та лісове господарство, рибальство, туризм та інших. Зупинивши втрати біорізноманіття, ми інвестуємо в людей, в їхнє життя та благополуччя.

Щороку міжнародна спільнота відзначає цей день низкою заходів – проведенням тематичних семінарів, конкурсів, виставок, зустрічей, просвітницьких та інформаційних кампаній.

З метою звернення уваги на актуальність проблеми збереження біорізноманіття нашого краю в закладах загальної і середньої освіти району були проведені тематичні виховні години стосовно бережного відношення до всього живого – рослинного і тваринного світу. Також в деяких загальноосвітніх школах проведені конкурси та організовані виставки екологічного спрямування, в кабінетах біології оформлені екологічні куточки. З нагоди Міжнародного дня біологічного різноманіття в бібліотеках КЗ «Новопсковська ЦБС» було проведено:
-Екологічні акції «Збережемо красу Землі»,  «За чистоту навколишнього середовища», «Спільна справа зробить світ яскравим», «Ми за планету без сміття», «Чисте довкілля – наш вибір»
-Екологічна бібліо прогулянка «Первоцвіти рідного краю»
-Еко-десант «Квіткове рандеву»
-Екологічна відео подорож «Заповідники України», «Нехай земля квітує всюди. Природу збережімо, люди!»
-Година інформації «Все в світі треба берегти – і птаха, і звіра, і оту рослину».