Прес-центр22 травня 2020, 14:05

23 травня – День Героїв! Вшанування борців за волю України

23 травня в Україні відзначають День героїв, коли згадують всіх українців, які присвятили своє життя боротьбі за свободу нашої країни.
 

Цей день покликаний відродити героїчний дух минулих поколінь за допомогою яскравих прикладів лицарів Київської Русі, козаків Гетьманської доби, січових стрільців та вояків Армії УНР, УПА та воїнів АТО.

 

День Героїв відзначають понад сімдесят років. В роки німецької  окупації цей день відзначався у підпіллі та в українській діаспорі. З проголошенням незалежності День Героїв відзначається в Україні.

 Українські герої поставили свободу рідного народу понад свої особисті інтереси і присвятили власне життя служінню українській нації.

Одним з яскравих фактів в історії нашого району в боротьбі українців за незалежність та територіальну цілісність своєї держави є події Першої світової війни, а саме успішні бойові операції регулярних військ УНР навесні 1918 року проти більшовиків на донецькому напрямку. Тоді завданням Запорізького корпусу було звільнити Східну Україну від іноземних військ і встановити контроль над ресурсами Донецького кам’яновугільного басейну. Військові підрозділи Запорізького корпусу були розташовані на території нашого краю. На правому крилі корпусу, в Новомарківці, була розташована кінна сотня 1-го Запорозького полку імені гетьмана Петра Дорошенка, в слободі Пантюшине та Бондарівці стояла піхота цього полку. Штаб знаходився в слободі Кам’янці. В селі Новобіла стояв 2-й Запорозький піхотний полк полковника Петра Болбочана.

Наприкінці травня полковник Володимир Сікевич отримав наказ: на півночі сучасної Луганщини зайняти демаркаційну лінію з Росією. По річці Айдар були розташовані 3-й Гайдамацький піхотний полк Сікевича з штабом у Білолуцьку і 1-й Запорозький імені кошового Кості Гордієнка полк кінних гайдамаків полковника Продьмо. Комендатура місцевої Державної варти знаходилася в Новопскові. Запорожці були реорганізовані в  Окрему Запорозьку дивізію. Службу на кордоні дивізія несла до часу антигетьманського повстання в листопаді 1918 року.

Хрест на Гайдамацькій могилі неподалік села Можняківка був встановлений вояками Окремої Запорізької дивізії восени 1918 р. Відновлений у 1998 р. По суті, це найперша знайдена і поки що єдина у нашому краї козацька могила, поховання тих, хто зі зброєю в руках у 1918 році захищав кордони незалежної України, відстоював принципи державотворчого ІУ Універсалу і міжнародних Брестських угод.

 Пам’ятаючи історію, ми можемо змінювати майбутнє нашої держави. Наші національні герої є прикладами відповідальності за долю власної країни.

Тож в цей день вшануймо пам’ять борців, які віддіали своє життя для добра народу: його свободи і державності, могутності і процвітання, миру і спокою.