Прес-центр30 липня 2020, 09:07

30 липня відзначається Всесвітній день протидії торгівлі людьми

У 2013 році Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй проголосила 30 липня Всесвітнім днем протидії торгівлі людьми, зазначивши, що в цей день необхідно підвищувати рівень поінформованості громадян стосовно глобальної проблеми торгівлі людьми і привертати увагу до важкого становища жінок, чоловіків і дітей, які стали жертвами цього злочину, а також заохочувати людей активно допомагати постраждалим і протидіяти торгівлі людьми.

Реалізація особистих прав людини, гарантування права на життя і здоров’я, на вільний особистий розвиток є одними з головних завдань правової соціальної держави, якою проголошена Україна:

Закон України «Про протидію торгівлі людьми» - Верховна Рада України ухвалила 20 вересня 2011 року;
стаття 149 Кримінального кодексу України - торгівля людьми карається законом.

Відповідно до Закону України «Про протидію торгівлі людьми» торгівля людьми - здійснення незаконної угоди, об’єктом якої є людина, а так само вербування, переміщення, переховування, передача або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, у тому числі сексуальної, з використанням обману, шахрайства, шантажу, уразливого стану людини або із застосуванням чи погрозою застосування насильства, з використанням службового становища або матеріальної чи іншої залежності від іншої особи, що відповідно до Кримінального кодексу України визнаються злочином. Існує багато причин торгівлі людьми, які є комплексними та взаємопов’язаними.

Торговля людьми є однією з галузей кримінального бізнесу, що розвивається найбільш стрімкими темпами в світі. У цій індустрії домінують добре організовані кримінальні синдикати. Одержані прибутки йдуть на фінансування інших різновидів злочинної діяльності, в тому числі торгівлі наркотиками та зброєю. Торгівля людьми є високодохідною і фактично безпечною, з точки зору можливості соціального контролю, сферою діяльності транснаціональних злочинних організацій. Щорічний світовий прибуток кримінального сектору в цій сфері діяльності становить від 5 до 7 мільярдів доларів, а в деякі роки досягає 9,5 мільярдів доларів. Наприклад, тільки в Україні вербувальник отримує від 200 до 5000 доларів за кожну завербовану жінку.

Проблема торгівлі людьми залишається болісною і для України. Складна економічна ситуація в Україні, високий рівень безробіття, недосконалість законодавства та правова необізнаність громадян є основними умовами, що сприяють цьому явищу. Прагнучи кращої долі, люди їдуть за кордон шукати  роботу. Спритні ділки щороку використовують сотні таких шукачів.

В міжнародній системі Україна визначена як країна – постачальниця жінок. Саме громадянки України зараз складають значну частину живого «товару» на відкритих і таємних ринках Європи та Азії. Як правило, експорт жінок з України здійснюється на світові ринки інтимного бізнесу – в Туреччину, Італію, Польщу, Іспанію, Німеччину, країни колишньої Югославії, Угорщину, Чехію, Грецію, Російську Федерацію, Об’єднані Арабські Емірати, Ізраїль, Сполучені Штати Америки та інші країни.

Поширена серед іншого й торгівля людьми з метою використання жертв торгівлі як донорів для трансплантації органів і тканин, а також для некомерційного рабства в таких формах як примусове заміжжя, примусова вагітність, фіктивне вдочеріння (усиновлення).

Сьогодні на перший план виходять все нові сторони торгівлі людьми, а саме торгівля з метою примусової праці. Останнім часом, Міжнародна організація з міграції заявляє про те, що жертвами частіше стають українські чоловіки, що безпосередньо підтверджує поширення трудової експлуатації. Якщо говорити про основні країни призначення торгівлі людьми з України, то на першому місці залишається Росія, на другому – з дуже значним відривом іде Польща, а на третє виходить сама Україна як країна внутрішньої експлуатації, коли людей, громадян України, не вивозять за кордон, а перевозять, наприклад, із однієї області до іншої, відбирають документи і експлуатують у тій чи іншій формі.

Якщо Ви вирішили скористатися послугами фірми-посередника, перевірте її легальність на веб-сторінці Державної служби зайнятості України http://www.dcz.gov.ua або у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань https://online.minjust.gov.ua.

Якщо Ви плануєте працевлаштовуватись через фірму – посередника перевірте, чи має фірма ліцензію на надання відповідних послуг (навчання, працевлаштування за кордоном).

Міністерством соціальної політики України, IOM Ukraine та A21 Ukraine було створено спеціальні сторінки #Працюйбезпечно у мережах Фейсбук та Інстаграм, щоб ділитися рекомендаціями та історіями, що допоможуть людям знати свої права та можливості у випадку трудової експлуатації. Адреса сторінки :!! http :// tiny.cc/WorkSafely_Ukraine

Але ж і кожен сам повинен бути уважним і обережним.

А для тих, хто мріє отримати гарну роботу в Україні та за кордоном, слід звернути увагу на наступну інформацію: торгівці людьми діють через агенції з працевлаштування, інтернет фірми шоу-бізнесу модельні агентства, шлюбні агентства та служби знайомств. Також вони розміщують брехливі оголошення в газетах та на стендах, звертаються з пропозиціями просто на вулиці, допомагають матеріально, щоб затягнути людину в боргову кабалу. Часто торгівцями живим товаром виявляються добрі знайомі чи друзі, причому значний відсоток серед них – жінки. Найчастішими формами експлуатації є нелегальна секс-індустрія, примусова праця, сурогатне материнство, втягнення в злочинну діяльність та примусове донорство.

     В Україні надається підтримка особам, які постраждали від торгівлі людьми, необхідно звернутись до місцевої райдержадміністрації.

     Повідомляємо контакти служб, установ та організацій, де постраждалі особи можуть отримати допомогу: 

1. Управління соціального захисту населення Новопсковської РДА (смт. Новопсков, вул. Українська, 65) тел. 0662867038.

2. Новопсковський районний відділ поліції головне управління Національної поліції (смт. Новопсков, віл. Слобожанська, 20) тел. (06463) 2-18-54, 102.

3. Служба у справах дітей райдержадміністрації (смт. Новопсков, вул. Українська, 27) тел. (06463) 2-10-55,(06463) 2-14-55.

4. Новопсковський районний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді (смт. Новопсков, вул. Первомайська, 1) тел. (06463) 2-10-78.

5. Новопсковське районне територіально медичне об’єднання (смт. Новопсков, вул. Українська, 101А) тел. (06463) 2-47-49.

6. КНП «Новопсковський центр первинної медико – санітарної допомоги Новопсковської ради» (смт. Новопсков, вул. Українська, 101А) тел. (06463) 2-41-08,2-47-78.

7. Національна гаряча лінія з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів 0-800-505-501 – безкоштовно зі стаціонарних телефонів, 527 – безкоштовно з номерів мобільних операторів України пн-пт з 10:00 до 21:00, сб. з 10:00 до 18:00 або скористатися посиланням: http://stoptrafficking.org/uk/partners#contacts

8. Гаряча лінія Міністерства закордонних справ України для громадян України, які опинилися в надзвичайних ситуаціях за кордоном (044) 238 16 57.

Пам’ятайте, що жертвами стають як жінки, так і чоловіки, а також неповнолітні діти!

Виїжджаючи за межі району, за кордон обов’язково внесіть в свої телефонні довідники

телефони спеціальних служб, домовтесь з рідними про спеціальні сигнали від вас

при потраплянні в незрозумілі ситуації.

Вчиться безпечно користуватись мережею інтернет і вчить цього своїх дітей!!!

Бережімо один одного!