Прес-центр12 жовтня 2020, 16:10

Безпека дітей в Інтернеті

#Stop Sexting
Діти, Карантин, Інтернет, Безпека
 
Батьки, вручаючи дитині планшет чи новий телефон, мають обов’язково пояснити правила безпечного користування Інтернетом

 

Поряд з усіма позитивними моментами розвитку цифрових технологій та мережі Інтернет, у нашому житті з’явилися і нові небезпечні явища. Все частіше ми чуємо про кіберзлочини, шахрайства в мережі, заволодіння особистими даними. Особливо вразливими у цій ситуації стають діти.

Проблема особливо загострилася в умовах пандемії коронавірусу. За даними світового огляду впливу пандемії коронавірусу на дітей в онлайн (David Wright. COVID-19: expectations and Effects on children online, June 2020) в період карантину діти стали проводити на 80% більше часу онлайн, значно почастішали випадки булінгу з використанням інформаційно-комунікаційних технологій, а сексуальна експлуатація дітей в інтернеті збільшилась вдвічі. На жаль, в Україні такі випадки також почастішали.

Одне з явищ, що може призвести іноді до непоправних наслідків – це секстинг. Під цим терміном розуміють поширення фотографій, повідомлень інтимного характеру через сучасні засоби зв’язку.

Молодь не завжди розуміє, що повідомлення, зображення або відео, надіслані комусь на телефон чи комп’ютер, не є по-справжньому конфіденційними або анонімними. У будь-який момент вони можуть бути навмисно чи випадково оприлюднені. Цей контент найчастіше неможливо видалити з інтернету.

Батьки, вручаючи дитині планшет чи новий телефон, мають обов’язково пояснити їй, чому не варто ділитися будь-з-ким особистими фото чи відео. При цьому особливу увагу потрібно звернути на те, що у разі виникнення будь-яких незрозумілих ситуацій, дитина зможе без остраху та сумнівів розповісти про все рідним і отримати захист, пораду і підтримку.

Люди онлайн можуть бути не тими, за кого себе видають! Скажи «ні». Ти не один, тобі можуть допомогти

 

Номери телефонів «гарячих ліній»:

 

Національна «гаряча лінія» з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації 0800500335 (зі стаціонарного) або 116123 (з мобільного)!!!
Дитяча «гаряча лінія» 0-800-500-225, 116-111 (з мобільного).
Державний кол-центр з питань запобігання домашньому насильству 1547.
Урядовий кол-центр 1545.
Гаряча лінія координаційного центру з питань безкоштовної правової допомоги – 0-800 213-103.
Урядова консультаційна лінія з питань безпеки дітей в Інтернеті – 1545*3.