Прес-центр16 серпня 2019, 14:08

Боротьба з нелегальною зайнятістю - спільне завдання соціальних партнерів

Голова СПО об’єднань профспілок Григорій Осовий 8 серпня ц.р. взяв участь у роботі урядового Комітету з питань економічної, фінансової та правової політики, розвитку паливно-енергетичного комплексу, інфраструктури, оборонної та правоохоронної діяльності під головуванням Першого віце-прем’єр-міністра України-Міністра економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубіва.

                                      

При розгляді питання про внесення змін до деяких постанов КМУ, якими визначаються функції і повноваження Державної інспекції праці і уповноважених осіб органів місцевого самоврядування з нагляду за дотриманням законодавства про працю, представники СПО профспілок і роботодавців висловились на їх підтримку, тому що запропоновані зміни спрямовані на забезпечення виконання однієї з найважливішої функції держінспекції – легалізацію трудових відносин.

Зазначений проект постанови КМУ пройшов гостру дискусію на етапі його опрацювання і під час комітетського засідання Голова СПО об’єднань профспілок вкотре зазначив, що безперешкодний доступ інспекторів праці до робочих місць з метою перевірки дотримання роботодавцем гарантованих законом прав працівників, це - вимога міжнародних правових актів, зокрема, Конвенцій МОП, до яких приєдналась Україна. Саме за наполяганням профспілкової сторони минулого року це питання було заслухане на Комітеті по нормам МОП, де виступив делегат від українських профспілок - Голова ФПУ Г.Осовий, який наголосив на незгоді профспілок із законодавчо встановленим обмеженням для Держінспекції на перевірку робочих місць.

Він також наголосив, що наслідком не задекларованої праці є безправність людей, тому що роботодавці не сплачують за них податки, через що працівники не є учасниками соціального страхування і у випадку настання страхового випадку: хвороби, або травми на виробництві, вони будуть позбавлені матеріального забезпечення, тому боротьба з нелегальною зайнятістю має стати предметом спільної діяльності влади, громадськості і соціально-відповідального бізнесу, - підкреслив профспілковий лідер.

Враховуючи висловлені зауваження, Комітет вирішив рекомендувати Міністерству соціальної політики України продовжити роботу над зазначеним нормативно-правовим актом із залученням соціальних партнерів – профспілок і роботодавців.

На підставі інформації, наданої Пенсійним фондом України, про ознаки використання праці неоформлених працівників та можливих порушень законодавства про працю органами Державної служби України з питань праці задокументовано порушення у 2,3 тис. страхувальників по 64,3 тис. осіб, органами Державної фіскальної служби України донараховано 21 млн грн єдиного внеску, легалізовано 93,5 тис. робочих місць, нараховано 168,7 млн грн єдиного внеску.

Завдяки вжитим спільно з Державною фіскальною службою України заходам станом на 01.07.2019 погашено 2,2 млрд грн заборгованості з платежів до Фонду та зі сплати єдиного внеску, що утворилась у попередні роки. Але незважаючи на це, загальна сума заборгованості по єдиному внеску та платежах зросла на 2,4 млрд грн, або на 8,6 % і становить 31,6 млрд грн. Заборгованість державних підприємств, що належать до сфери управління центральних органів виконавчої влади, складає 14,3 млрд грн, або 45,4 % загального розміру боргу.