Прес-центр17 квітня 2019, 09:04

Децентралізація – це підвищення якості життя у громаді

Міністерство соціальної політики, їхні представництва на місцях здійснюють поступову передачу функцій соціального захисту органам місцевого самоврядування об’єднаних територіальних громад. Новопсковська селищна рада і управління соціального захисту населення уклали Угоду про співпрацю у сфері соціального захисту. Новопсковска ОТГ забезпечує прийом документів жителів громади, у тому числі за місцем проживання через старост, їх передачу на опрацювання, аналізує потребу жителів у соціальних послугах, надає соціальні послуги, матеріальну допомогу, утворила відділ надання соціальних послуг та службу у справах дітей.
У 2018 році Мінсоцполітики за бюджетною програмою 2501630 «Модернізація системи соціальної підтримки населення України» в межах Договору від 22.12.2017 № NCB-A4 “Забезпечення комп’ютерним обладнанням об’єкти територіальних громад для впровадження моделі адміністрування надання послуг із соціальної підтримки населення» було виконано постачання комп’ютерного обладнання для Новопсковської селищної ради Новопсковського району Луганської області на загальну суму 253, 0 тисяч гривень.
Це обладнання забезпечує оперативну електронну передачу заяв та документів для отримання державних соціальних допомог жителями з любого села громади. Новопсковська ОТГ і управління соцзахисту Новопсковської райдержадміністрації вже проводять випробування спільного програмного комплексу «Соціальна громада». Це майбутнє любої громади – передача даних заявників в електронному вигляді з любого населеного пункту району на опрацювання та фінансування допомог.
З 2016 року в Україні розпочато реалізацію пілотного проекту зі створення сучасних центрів надання адміністративних послуг соціального характеру у форматі «Прозорий офіс», що має на меті спростити доступ соціально вразливих громадян до адміністративних послуг, у тому числі послуг соціального характеру і різних видів соціальної допомоги.
У 2018 році за бюджетною програмою 2511170 «Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на проведення робіт, пов’язаних зі створенням і забезпеченням функціонування центрів надання адміністративних послуг, у тому числі послуг соціального характеру, у форматі «Прозорий офіс» передбачено видатки розвитку в сумі 184 765, 1 тис. грн (з урахуванням збільшення видатків відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 04.07.2018 № 449-р). 
Зокрема, відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 28.03.2018 № 181-р, м. Рубіжне за робочим проектом «Капітальний ремонт будівлі УПСЗН вул. Руденко, 7, м. Рубіжне» за вказаною бюджетною програмою було передбачено видатки в обсязі 3 367, 7 тис. грн. Зазначені кошти було перераховано в повному обсязі, з них використано 3 222, 4 тис. грн.
В Новопсковській ОТГ теж планується проведення ремонту приміщення, де надаються соціальні послуги за рахунок відповідної програми.

У 2018 році Мінсоцполітики за бюджетною програмою 2507030 «Заходи із соціальної, трудової та професійної реабілітації інвалідів» за напрямком «Придбання автомобілів для перевезення осіб з інвалідністю, які мають порушення опорно-рухового апарату» було передбачено видатки у сумі 28, 5 млн гривень (зі змінами).
Зокрема, відповідно наказу Мінсоцполітики від 17.07.2018 № 1022 «Про забезпечення соціально обладнаним автомобілем для перевезення осіб з інвалідністю, які мають порушення опорно-рухового апарату» Службу «Соціальне таксі», утворену у складі комунальної установи «Центр надання соціальних послуг» Білокуракинської селищної територіальної громади Луганської області та Службу перевезення осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю, які мають порушення опорно-рухового апарату, утворену на базі Територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Біловодської селищної ради Луганської області, забезпечено спеціально обладнаним автомобілем для перевезення осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю, які мають порушення опорно-рухового апарату. 
Новопсковська ОТГ теж в майбутньому буде забезпечена аналогічним транспортом.
У 2019 році Мінсоцполітики за вказаною бюджетною програмою в межах Договору від 10.12.2018 № ICB-A5 «Забезпечення комп’ютерним обладнанням об’єднаних територіальних громад для виконання функцій у сфері соціального захисту населення та захисту прав дітей» виконано постачання комп’ютерного обладнання для Троїцької селищної ради Троїцького району Луганської області, Нижньодуванської селищної ради Сватівського району Луганської області та Білокуракінської селищної ради Білокуракінського району Луганської області на загальну суму 562, 0 тисяч гривень.
Крім того, варто зазначити, що в рамках державної політики децентралізації соціально-економічний розвиток регіонів здійснюється шляхом стимулювання соціально-економічного розвитку територіальних громад для підвищення якості життя населення через зміцнення їх спроможності та соціальної стійкості, стимулювання економічної активності.
У ході децентралізації системи міжбюджетних відносин та завдяки новій моделі фінансового забезпечення місцевих бюджетів розширено їх дохідну частину та підвищено рівень їх фінансової забезпеченості, що сприяє підвищенню соціального захисту місцевого населення.
Згідно із положеннями Бюджетного кодексу України та Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» місцеві бюджети є самостійними, що забезпечується закріпленням за ними відповідних джерел доходів бюджету, правом відповідних органів місцевого самоврядування визначити напрями використання бюджетних коштів відповідно до законодавства України, право відповідних місцевих рад самостійно і незалежно одне від одного розглядати та затверджувати відповідні місцеві бюджети.

Управління соціального захисту населення Новопсковської райдержадміністрації

 – це підвищення якості життя у громаді