Прес-центр29 серпня 2019, 13:08

День пам'яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України

Президент України Володимир Зеленський підписав указ про відзначення 29 серпня Дня пам'яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Сьогодні в Новопсковському краєзнавчому музеї  відбувся  тематичний захід «Час не лікує» присвячений пам’яті земляків,  які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. П'ять років тому на Донбасі почалась війна, яка забрала 13 тис. життів, перекроїла карту України і долі мільйонів людей. На початку зустрічі у вступній промові до учасників заходу звернувся заступник голови Новопсковської районної державної адміністрації Скороход Олександр, в своїй промові від зазначив  про важливість збереження миру в країні.

 Новопсковщина в цій неоголошеній війні втратила чотирьох своїх синів.

Ліверін Олександр Миколайович – народився 02 лютого 1970 року в с. Булавинівка Новопсковського району Луганської області. З перших днів добровольцем взяв участь в АТО. Служив кулеметником у 24-му окремому штурмовому батальоні «Айдар».  Смертельне поранення отримав у населеному пунткі с. Золоте Попаснянського р-ну Луганської області. Помер від ран 21.06.2015 р.

Гура Юрій Сергійович народився 6 лютого 1989 року у с. Кам’янка Новопсковського району Луганської області. З перших днів проведення АТО брав участь у бойових операціях. Служив командиром відділення в 502 окремому батальйоні радіоактивної безпеки.  В с. Гранітне Юрій вивів групу з-під обстрілу з боку окупованої території. 01 грудня 2015 р. о 10:30 група потрапила на мінне поле.  Був тяжко поранений. У лікарні м. Волноваха, 1 грудня 2015 р. о 14.00,  від больового шоку і втрати крові  Гура Юрій помер. Указом Президента України №9/ 2016 від 16 січня 2016 року, нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня (посмертно).

Новіков Анатолій Васильович народився 01 травня 1991 року в с. Новорозсош Новопсковського району Луганської області. Був призваний до лав Збройних Сил України в кінці 2014 року.  Служив за контрактом у військовій частині  ОМБр-51. 01 червня 2016 року в  районі населеного пункту Зайцеве Донецької області Анатолій дістав тяжке поранення несумісне з життям. 02 червня 2016 року молоде життя обірвалося.

Калашник Микола Олексійович народився 16 листопада 1974 року в с.  Закотне Новопсковського району Луганської області. З 05 липня 2014 року по 26 серпня 2014 року служив 385 інженерно-технічній бригаді. Безпосередньо брав участь в антитерористичній операції на території Донецької області. Після поранення і тривалого лікування знову повернувся на службу і сумлінно виконував свій громадянський обов’язок. Помер 28 грудня 2016 року, отримавши поранення несумісне з життям.

Україна показала, що варто бути сміливим і сповненим гідності, що героїзм може бути чимось більшим, ніж суто моральним закликом, що це може бути ключем до перемоги.

 

Надзвичайно проникливим і зворушливим був виступ старшого техніка ВПС «Білолуцьк» Луганського прикордонного загону Таранухи Олександра, який  розповів про свій бойовий шлях та участь Луганського прикордонного загону в  проведенні АТО-ООС.

Також учасники  заходу переглянули ексклюзивне відео надане військовослужбовцем ЗСУ Каднічанський Андрієм про життя на передовій.