Прес-центр13 березня 2020, 10:03

Держпраця навела рекомендації для роботодавців щодо запровадження запобіжних заходів розповсюдження COVID-19 на робочих місцях.

Роботодавці повинні запроваджувати профілактичні заходи з протидії поширенню COVID-19 на робочому місці, навіть якщо випадки COVID-19 не зареєстровані населеному пункті, де вони здійснюють свою господарську діяльність.
Своєчасно запроваджені профілактичні заходи можуть скоротити втрачені робочі дні через хворобу та зупинити або сповільнити розповсюдження COVID-19, якщо він потрапляє на одне з ваших робочих місць.
Переконайтесь, що робочі місця ваших працівників чисті та гігієнічні. Поверхні (наприклад, столи та усі робочі поверхні, телефони, клавіатури, тощо) потрібно регулярно протирати дезінфікуючим засобом.
Чому? Тому, що забруднення на поверхнях, які торкаються співробітники є одним із основних джерел поширення COVID-19.
Потрібно сприяти регулярному та ретельному миттю рук працівниками.
Розмістіть диспенсери із дезінфікуючими засобами у всіх видних місцях (біля робочих місць). Подбайте, щоб ці диспенсери були розміщені на видних місцях навколо робочих місць та регулярно заправлялися.
Розмістіть постери (плакати) на видних місцях, що рек
ламують миття рук.Поєднуйте вищенаведені заходи з іншими комунікаційними заходами, такими як надання рекомендацій (прочитання лекцій) фахівцям з охорони праці щодо здоров’я працівників.
Необхідно сприяти наявності чистого повітря на робочому місці. Розмістіть плакати (постери), що пропагують чисте повітря на робочих місцях. Поєднуйте такі заходи з іншим комунікаційними заходами (інструктажі, навчання), що пропагують гігієну та охорону праці. Переконайтеся, що маски для обличчя, інші тканинні засоби індивідуального захисту доступні на робочих місцях, де є скупчення людей із нежитєм (кашлем) на роботі. Для утилізації одноразових масок (фільтрів для масок) мають бути передбачені спеціальні урни для їх утилізації.
Порадьте працівникам та підрядникам перед поїздками у відрядження отримати загальнонаціональні (загальнодержавні) рекомендації щодо протидії розповсюдженню COVID-19.
Розкажіть своїм співробітникам, що COVID-19 може почати розповсюджуватись у їх середовищі в разі наявності осіб з температурою 37.3 ºC. Особам з такою температурою необхідно залишатись вдома (або працювати вдома).
Що слід враховувати, коли ви та ваші працівники подорожуєте. Перед поїздкою переконайтеся, що ваша організація, співробітники організації мають актуальну інформацію про райони де поширюється COVID-19. Ви можете знайти це за адресою: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/situation-reports/
На основі актуальної інформації Ваша організація повинна здійснити оцінку переваг та ризиків, які пов’язані з майбутніми відрядженнями Ваших працівників.
Уникайте направлення у відрядження працівників, які можуть піддаватися більшому високому ризику інфікування та розвитку ускладнень (наприклад, осіб літнього віку співробітники, що мають такі захворювання, як цукровий діабет, захворювання серця та легенів, тощо) в райони, де COVID-19 поширюється.
Розгляньте питання про видачу працівників, які збираються подорожувати невеликими пляшками (до 100 мл) дезінфікуючих засобів для рук на основі спирту. Це може полегшити регулярне миття рук.
Пам’ятайте прості запобіжні заходи та планування можуть мати велике значення і реально можуть допомогти захистити ваших співробітників від захворювання на COVID-19 .