Прес-центр10 жовтня 2019, 09:10

ДЛЯ НАШИХ ЗАХИСНИКІВ!

 

З метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, збагачення військових традицій, сприяння зміцненню патріотичного духу підростаючого покоління, з метою популяризації служби в Збройних Силах України на території району проводяться різні заходи, а саме вшанування Героїв Небесної Сотні, День українського добровольця, День пам’яті та примирення, День Збройних сил України. Учасники антитеростичної операції мають активну громадську позицію.

На даний час на обліку в Єдиному державному автоматизованому реєстрі пільговиків, які мають право на пільги перебуває 406 учасника бойових дій, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення та у період здійснення зазначених заходів серед них 2 особа, які прирівняна до осіб з інвалідністю внаслідок війни, 2 учасника війни АТО та 5 сімей загиблих ветеранів війни, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, де виховується 2 дитини, які мають статус члена сім’ї загиблого ветерана війни. Відповідно із Законом України «Про статус ветеранів війни та гарантії їх соціального захисту» учасники бойових дій та члени їх сімей, що проживають разом з ними, користуються 75-відсотковою знижкою плати за житло та комунальні послуги, учасник війни та сім’ї загиблих учасників бойових дій мають 50 відсоткову знижку. Особи, які прирівняні до осіб з інвалідністю внаслідок війни, мають право на 100-відсоткову знижку плати за житлово-комунальні послуги. 

На території Новопсковського району діє Комплексна районна програма соціального захисту населення на 2016 – 2020 роки, якою передбачені заходи щодо соціальної, психологічної підтримки учасників АТО, надання комплексу соціальних послуг та соціальний супровід учасників АТО та їх сімей, проведення медичного огляду учасників АТО, безоплатне зубопротезування, лікування та харчування в стаціонарі учасників АТО та інше

Спеціалістами управління під час особистого прийому проводиться відповідна інформаційно-роз’яснювальна робота щодо права на пільги та компенсації вищезазначеної категорії громадян, надаються роз’яснення про безкоштовне забезпечення санаторно-курортним лікуванням, соціальну та професійну адаптацію та можливість проходження психологічної реабілітації. Запрошуємо бажаючих пройти курс реабілітації, при цьому відшкодовується вартість проїзду до санаторія.

Для організації проведення психологічної реабілітації учасників АТО/ООС, управлінням визначено суб’єкта надання послуг із психологічної реабілітації Дочірнє підприємство «Південь-Курорт-Сервіс» та включено до переліку суб’єктів надання послуг із психологічної реабілітації. Метою психологічної реабілітації є: збереження або відновлення фізичного та психічного здоров’я отримувачів послуг; досягнення соціально-психологічного благополуччя; зниження частоти та тяжкості наслідків перенесених бойових психічних травм у формі гострих стресових реакцій; запобігання інвалідності; профілактика агресивної та саморуйнівної поведінки. На сьогодні звернення щодо проходження психологічної реабілітації відсутні.

Відповідно до статті 12 (пункт 14) Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»  учасникам бойових дій надаються, серед інших,  такі пільги: першочергове відведення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, садівництва і городництва. Надання у власність земельних ділянок здійснюється у порядку, визначеному статтею 118 Земельного кодексу України, за умови, що учасник бойових дій не скористався своїм правом на безоплатне отримання у власність земельної ділянки. На даний час зареєстрували своє право власності 131 учасник АТО на загальну площу 255,28 га (ціль – ведення особистого селянського господарства).

В органах місцевого самоврядування на квартирному обліку перебуває 14 учасників бойових дій, які брали участь в АТО/ООС, та 1 сім’я загиблого, смерть якого пов’язана з участю в АТО/ООС. 8 учасників бойових дій, з числа учасників АТО/ООС, які є внутрішньо переміщеними особами та сім’я загиблого, смерть якого пов’язана з участю в АТО/ООС АТО/ООС, звернулись до управління соціального захисту населення щодо призначення грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення відповідно до ПКМУ від 18.04.2018 № 280 «Питання забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України» та ПКМУ від 19.10.2016 № 719 «Питання забезпечення житлом деяких категорій осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, а також членів їх сімей». Зазначеним громадянам комісією, утвореною при райдержадміністрації, призначено та визначено розмір грошової компенсації та інформацію передано до Департаменту соціального захисту населення Луганської облдержадміністрації в установленому законодавством порядку. На даний час на Новопсковський район спрямовані кошти для виплати грошової компенсації 2 учасникам бойових дій, з числа учасників антитерористичної операції, які є внутрішньо переміщеними особами, в сумі 1663,727 тис.грн.

В 2019 році 452 учасникам бойових дій, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, учасникам війни, дружини загиблих учасників бойових дій виплачена разова грошова допомога до 5 Травня на загальну суму 587,425 тис. грн.

Учасники антитерористичної операції та особи, які здійснювали заходи із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, мають право через органи соціального захисту населення на забезпечення санаторно-курортним лікуванням. Для забезпечення санаторно-курортним лікування в управлінні на обліку перебуває 4 учасника бойових дій, з числа учасників АТО/ООС. Згідно розподілу асигнувань на 2019 рік, з урахуванням змін до кошторису, для організації санаторно-курортного лікування учасників АТО/ООС передбачено 8,8 тис. грн., яких вистачає на санаторно-курортне лікування 1 особи. На даний час між управлінням, учасником АТО/ООС та санаторно-курортним закладом укладено договір про забезпечення санаторно-курортного лікування. Згідно договору громадянин отримає санаторно-курортне лікування в листопаді місяці в місцевому санаторії ТОВ «Новопсковський санаторій «Перлина».

Особи з інвалідністю мають право на забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації, якими забезпечуються через органи соціального захисту населення.

Новопсковський районий центр зайнятості намагається створити належні умови для соціальної та професійної реабілітації учасників АТО, дати їм змогу якнайповніше реалізувати особистий фізичний та інтелектуальний потенціал. В центрі зайнятості створено Банк даних учасників антитерористичної операції, які не досягли пенсійного віку та звернулися за допомогою у працевлаштуванні.

Управління соціального захисту населення веде облік осіб, здійснює розрахунки з постачальниками послуг та перевіряє повноту і правильність їх подання, підтримує в актуальному стані Єдиний державний автоматизований реєстр пільговиків, які мають право на пільги для контролю за правильністю нарахування пільг.

Протягом 2019 року 86 дітей учасників АТО/ООС було забезпечено оздоровленням/відпочинком.

Громадські організації учасників АТО/ООС, які б захищали права і свободи осіб, які брали участь в бойових діях під час проведення АТО/ООС та їх сімей, на території району відсутні.

Статтею 20 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» передбачено, що органи місцевого самоврядування у межах своєї компетенції надають ветеранським організаціям фінансову підтримку, кредити з коштів відповідних бюджетів, а також безплатно надають будинки, приміщення, обладнання та інше майно, необхідне для здійснення їх статутних завдань. Ветеранські організації звільняються від плати за користування комунальними послугами (газом, електроенергією та іншими послугами) в межах середніх норм споживання (надання), телефоном у приміщеннях та будинках, які вони займають.

Спеціалістами управління для учасників бойових дій, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції постійно проводиться робота з питань надання пільг та компенсацій, соціальних допомог, призначення пенсій та змін у чинному законодавстві за телефоном (06463)2-22-37 або за адресою                       вул. Українська, 65, смт Новопсков, 92303.