Прес-центр10 жовтня 2019, 09:10

До уваги мешканців Новопскова

 

 

Шановні мешканці Новопскова, а чи відомо вам, що наше селище є історичним населеним пунктом та занесене до Списку історичних населених місць України. Список історично населених місць України визначається постановою КМУ від 26.07.2001 № 878. До цього списку внесено більше 400 міст та селищ міського типу України в усіх областях та Автономній Республіці Крим, що мають особливу історичну значущість. 

Історичне населене місце — згідно з українським законодавством це місто, селище чи село, яке зберегло повністю або частково свій історичний ареал з об’єктами культурної спадщини і пов’язані з ними розпланування та форму забудови, типові для певних культур або періодів розвитку. Саме ці населені пункти при розробці генерального плану зобов’язані розробляти історико-архітектурний опорний план.

Збереження культурної спадщини є надзвичайно важливим елементом розвитку культури держави. Серед багатьох питань особливу увагу слід надати збереженню історичного ареалу та об’єктів культурної спадщини, що знаходяться в межах конкретної територіальної громади. Тому слід зосередитися на юридичних аспектах створення історико-архітектурного опорного плану.

Законодавство в цій сфері є доволі широким, проте основні нормативні акти, що створюють відповідне правове поле, — це Закон України від 17.02.2011 № 3038-VI «Про регулювання містобудівної діяльності»1 та Закон України від 08.06.2000 № 1805-III «Про охорону культурної спадщини».

Стаття 17 Закону України № 3038 чітко вказує, що генеральний план населеного пункту є на місцевому рівні основним видом містобудівної документації, призначеної для обґрунтування довгострокової стратегії планування та забудови території населеного пункту. Генеральний план населеного пункту розробляється та затверджується в інтересах відповідної територіальної громади з урахуванням державних, громадських та приватних інтересів. Особливістю створення та затвердження генерального плану є саме приналежність населеного пункту до категорії «історичних».

21 лютого 2018 року прийнято постанову КМУ «Про внесення змін до Порядку визначення меж та режимів використання історичних ареалів населених місць, обмеження господарської діяльності на території історичних ареалів населених місць» № 92.

Пунктом 8 вказаної постанови передбачено, що проектна документація на нове будівництво, реконструкцію та капітальний ремонт в історичних населених місцях розроблятиметься виключно відповідно до затверджених в установленому порядку історико-архітектурних опорних планів (далі-ІАОП).

З 01 січня 2019 року за умови відсутності затвердженого в установленому порядку ІАОП будь-яке нове будівництво, реконструкцію та капітальний ремонт (крім реконструкції та капітального ремонту квартир чи окремих приміщень, які здійснюються без зміни об’ємно-просторових характеристик) в історичних населених місцях, у тому числі в тих, в яких визначені історичні ареали, є неможливим.

Звертаю вашу увагу, що Новопсковською селищною радою було укладено договір з ДП «Всеукраїнський науково-методичний та дослідно-інформаційний центр архітектурної спадщини» м. Київ на виготовлення історико-архітектурного опорного плану смт Новопсков. На сьогоднішній день історико-архітектурний опорний план смт Новопсков виготовлений та знаходиться в стадії погодження.