Прес-центр9 лютого 2018, 11:02

До уваги населення Новопсковського району!

Зараз в Україні ще не закінчився спалах кору, але лікарі вже прогнозують, що скоро прийде нове, страшніше захворювання – дифтерія.

  За прогнозами, які звучать у медичних колах і в медіа, нам загрожує епідемія дифтерії вже в найближчому майбутньому. 

  Багато років випадки дифтерії в нашій країні були великою рідкістю, бо існує ефективна вакцина проти цього смертельно небезпечного захворювання. Останній великий спалах дифтерії було зафіксовано в 90-х роках минулого століття, і з тих пір випадки захворювання були епізодичними.

  Дифтерія - це бактеріальна інфекція, яка легко передається від хворої людини до здорової та розвивається дуже швидко. Діти до 5 років і літні люди, віком від 60 років, особливо важко переносять це захворювання.

  На ранніх стадіях дифтерію можна помилково прийняти за ангіну. Невелика лихоманка і опухлі мигдалини - основні ранні ознаки цього захворювання.

  Токсини, викликані життєдіяльністю бактерій, спричиняють утворення товстої плівки в носі, горлі або дихальних шляхах. Дифтерійна плівка зазвичай сірого відтінку з перловим відливом. Саме це відрізняє дифтерію від простого респіраторного захворювання і робить її дуже небезпечною.

  Пізніші ознаки дифтерії: утруднене дихання, труднощі з ковтанням, двоїться в очах, невиразна мова, пітливість, тривожність, слабкість.

  Інкубаційний період хвороби від 2 до 10 днів. Клінічні симптоми: дифтерія ротоглотки становить 90-95% всіх випадків захворювання у дітей і дорослих; у 70-75% пацієнтів вона протікає у локалізованій формі. Відразу з'являться такі симптоми дифтерії: підвищена температура тіла від субфебрильної до високої зберігається 2-3 дні. Крім цього у хворого буде нездужання, головний біль, тахікардія, блідість шкіри.    

Дифтерійний токсин поширюється через кровотік, досягаючи таким чином інших органів - серця, нирок. У результаті дифтерії може постраждати і нервова система. У важких випадках не виключений параліч. За відсутності лікування кожен другий пацієнт може померти.

Лікування дифтерії

  Незалежно від того, наскільки легка форма дифтерії у людини, її потрібно відразу ж госпіталізувати в інфекційне відділення. Терміни перебування у лікарні зазвичай залежать від форми дифтерії, але найчастіше це не менше одного тижня. А головний спосіб лікування - введення антитоксичної протидифтерійної сироватки.

Як захиститися від дифтерії

Єдиний і найдієвіший спосіб захиститися від дифтерії – це вакцинація. Схема імунізації дітей передбачає імунізацію вакциною АКДП починаючи з 3 міс життя (вакцинують 3-кратно з інтервалом 30-40 днів). Друга вакцинація проводиться в 7 років, третя в 14. Дорослим потрібно робити вакцинацію від дифтерії (АДС-м) кожні 10 років, поки вони не досягнуть 56-річного віку.

До уваги населення Новопсковського району кожен хто не отримав щеплення проти дифтерії запрошуються до сімейного лікаря та педіатра КЗ «Новопсковського центру ПМСД» для консультації та вирішення питання про можливість щеплення за станом здоров’я.