Прес-центр27 серпня 2019, 16:08

До уваги населення Новопсковського району!

В Україні та зокрема в Луганській області останнім часом значно погіршилась санітарно-епідемічна ситуація щодо отруєння свіжими дикорослими грибами  та консервами з них, внаслідок придбання їх у невстановлених місцях торгівлі, в тому числі уздовж автошляхів та безпосередньо біля місць збору грибів.

Гриби - це   продукт, який важко перетравлюється, тому страви з них можуть вживатися лише практично здоровими людьми, адже їх засвоюванню заважає значний вміст у них клітковини, хітину, який не тільки не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, а й перешкоджає доступу травних соків, також треба особливо зазначити, що вони мають властивості вбирати з землі весь спектр отруйних речовин, таких як ртуть, свинець, цинк, миш’як та ін. Їх вживання іноді закінчується трагічно – грибними отруєннями, а деколи й призводить до смерті людини І ні в якому разі гриби не можна споживати дітям.

Запам'ятайте:

- не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, вони не завжди відповідають дійсності;

- не куштуйте сирі гриби на смак;

- ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти, усі сумнівні гриби викидайте;

- гриби підлягають кулінарній обробці в день збору інакше в них утворюється трупна отрута.

Краще відмовитися від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, а споживати штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх у магазині. Не купувати гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах.