Прес-центр4 травня 2018, 10:05

До уваги водіїв та перевізників!

У період з 20 квітня по 11 травня поточного року проводиться комплекс профілактичних заходів на пасажирському автомобільному транспорті під умовною назвою «ПЕРЕВІЗНИК», спрямований на профілактику аварійності та зниження тяжкості її наслідків на пасажирському транспорті, дотримання водіями і перевізниками вимог Правил дорожнього руху, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 10.10.2001 № 1306 та Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 18.02.1997 № 176.

Заходи направлені на попередження аварійності на пасажирському автомобільному транспорті та дотримання автомобільними перевізниками вимог безпеки перевезень при виконанні регулярних, нерегулярних та регулярних спеціальних пасажирських перевезень і перевезень організованих груп дітей до місць оздоровлення та відпочинку і у зворотному напрямку.

Особливу увагу слід приділити:

відповідності зовнішнього і внутрішнього спорядження (екіпірування) транспортних засобів встановленим вимогам;
виконанню вимог щодо дотримання режиму праці та відпочинку водіями автобусів;
обов’язковому зберіганню автобусів у спеціально пристосованих для цього приміщеннях, гаражах, на майданчиках, стоянках, забезпечених засобами охорони. Власникам (користувачам) транспортних засобів забороняється зберігання їх у житлових зонах поза спеціально відведеними для цього майданчиками;
виконанню вимог, правил безпеки при виконанні перевезень організованих груп дітей до місць слідування, а також у зворотному напрямку, наявності супроводжуючого при перевезенні 10 і більше дітей, наявності медичного працівника при перевезенні 30 і більше дітей, перевезенню дітей водіями, які мають стаж керування автобусами не менше 5 років;
не допускати фактів перевезення організованих груп дітей на маршруті протяжністю більше 250 км одним водієм.

З настанням періоду масових перевезень пасажирів у квітнево-травневі свята, на автомобільних шляхах значно збільшується кількість транспортних засобів, які не експлуатувалися в зимовий період, в тому числі мотоциклів та велосипедів. Також, на дорогах збільшується число пішоходів, які не завжди дотримуються вимог правил дорожнього руху, не забезпечують себе світло відбивними смужками в темряві. В таких умовах збільшується чисельність аварійних ситуацій, в тому числі з важкими наслідками.

Особливу увагу слід звернути на дотримання водіями вимог безпеки руху в першу чергу в місцях, які являються місцями концентрації ДТП. Такими місцями є дороги, близько яких знаходяться школи, дошкільні заклади, де можлива раптова поява дітей на дорозі. Також, одним із аварійно-небезпечних ділянок є місця перетину автомобільних щляхів із залізничними коліями, нерегульовані перехрестя, дороги з незадовільним дорожнім покриттям, місця прогону тварин в сільській місцевості.

Комплекс профілактичних заходів на пасажирському автомобільному транспорті під умовною назвою «ПЕРЕВІЗНИК», має сприяти вихованню дорожньої культури серед всіх учасників дорожнього руху Луганської області.