Прес-центр12 вересня 2018, 16:09

До уваги жителів району!

Ботулізм: причини, симптоми і лікування смертельно небезпечної хвороби

 

Ботулізм – це інфекційно-токсичне захворювання, яке може закінчуватися летально. У 2017 році саме від ботулізму в Україні померли 8 людей, у травні 2018-го вже зафіксовано два нові випадки хвороби. На даний час в Луганській області зареєстровано 5 випадків ботулізму, 4-и із них мешканці нашого району. Щоб вберегти своє здоров'я, читайте про причини і симптоми ботулізму, а також методи його лікування.

Ботулізм (від лат. Botulos – ковбаса) – це важка токсикоінфекційна хвороба, яка виникає при отруєнні людини токсинами бактерій ботулізму та характеризується ураженням центральної і вегетативної нервової систем. Збудник захворювання – Clostridium botulinum. Він постійно існує в грунті і утворює надзвичайно стійкі до хімічних і фізичних факторів спори, які витримують кип'ятіння впродовж 5 годин і гинуть лише при температурі + 120°.

Як передається ботулізм: основні шляхи

Бактерії ботулізму містять одну з найсильніших в природі отрут – ботулотоксин. Смертельна доза для людини становить 0,3 мкг. Потрапляючи в шлунково-кишковий тракт, ботулотоксин всмоктується в кров і розноситься по організму, осідаючи в відділах нервової системи. Внутрішніми ферментами токсин не руйнується.

Збудник хвороби міститься в грунті, озерах, морях, мулі, у вмісті кишечника тварин, птахів, молюсків і риб. Відтак, людина може заразитися ботулізмом при вживанні продуктів тваринного і рослинного походження без достатньої термічної обробки. Найчастіше збудник виявляється в консервах, а також продуктах тривалого зберігання: шинці, ковбасах, в'яленій і солоній рибі. При цьому запах, смак і зовнішній вигляд продуктів не змінюється.

Розрізняють такі види ботулізму:

Харчовий ботулізм – виникає при вживанні заражених продуктів харчування;
Дитячий – розвивається у дітей до 6-8 при порушенні санітарно-гігієнічних заходів (спори потрапляють у дитячий організм перорально – з брудними іграшками тощо);
Рановий – виникає при попаданні в рани спор із забрудненим грунтом

При цьому є легка форма захворювання, а також середня і важка .

Від людини до людини інфекція не передається. Хворий може становити небезпеку лише через виділення в навколишнє середовище бактерій ботулізму з фекаліями.

Симптоми ботулізму

Симптоми захворювання залежать від характеру інфекційного процесу і його періоду. При вчасно розпочатому лікуванні з легкою формою недуги організм може впоратися з ботулізмом протягом 3 днів, але коли хворі не звертаються до лікаря – їхній стан погіршується. У середньої і важкої форми ботулізму ознаки інфекції чітко виражені, а одужання настає не раніше ніж через 21 день. При цьому без лікування доросла здорова людина може померти за 3 дні.

У дорослих частіше розвивається харчовий ботулізм з проявами інфекційної інтоксикації. Ці ж симптоми з'являються у дітей, які вже харчуються самостійно.

Перші ознаки ботулізму у дорослих: сухість у роті, біль в животі і незначне підвищення температури. У важчих формах захворювання проявляються такі симптоми:

Ураження шлунково-кишкового тракту: біль і спазми в животі, часта нудота і діарея – від 5 до 10 разів на день. З'являються млявість і слабкість, шкіра блідне, може виступати холодний піт.
Температура при ботулізмі може залишатися нормальною або підвищуватися до 37,5 °С.
Ураження дихальних шляхів – гостра дихальна недостатність. Виникає "клубок" в горлі, який заважає ковтанню, змінюється тембр голосу – він стає гугнявим. Зростає відчуття нестачі повітря, болі в грудях, дихання стає поверхневим.
Ураження парасимпатичної нервової системи. Слиновиділення знижується, слизові пересихають, потім шкіра стає схожою на папір і лущиться. Розвивається кишкова непрохідність. Сфінктер сечового міхура розслабляється або, навпаки, замикається.
Ураження очей. Якщо у хворого з'являються симптоми порушення зору – зниження чіткості, "пелена" перед очима, двоїння – це точно ботулізм, а не харчове отруєння.
Ураження серцево-судинної системи. Тахікардія чергується з брадикардією – серце наче "вистрибує", а потім пульсація знижується, викликаючи спазми. Підвищується артеріальний тиск, виникає задишка.
Розвивається м'язова слабкість. Спочатку слабшають потиличні м'язи, голова починає звисати, далі слабшають м'язи плечового пояса, грудної клітки.

Симптоми ботулізму можуть розвиватися залежно від локалізації уражень або виникати в комплексі.

Як проявляється ботулізм у дітей

У дитячому віці харчовий ботулізм розвивається рідко, адже патогенні бактерії потрапляють через слизові або респіраторні шляхи. Однак через слабкий імунітет організм не може протистояти розвитку інфекції, спори починають розвиватися, і бактерії заселяють кишечник.

Особливості перебігу ботулізму у дітей:

Інкубаційний період досить тривалий – він становить до 3-5 днів.
Гастроінтестинальний період протікає одночасно з неврологічними ураженнями, основну небезпеку становить втрата смоктального рефлексу.
З'являються ураження очей.
Швидко розвиваються ускладнення з ураженням нижніх дихальних шляхів – інфекційні пневмонії.
Імовірність летального результату досить висока.

Як розпізнати дитячий ботулізм – симптоми:

У дитини здувається живіт, збільшується кількість кишкових газів;
Змінюється колір калу і характер дефекації, з'являються запори;
У дитини зникає апетит, вона відмовляється від їжі;
Виникає блювота (до 5 раз на добу) або зригування фонтаном, незважаючи на те, що в організм рідина майже не надходить.
Все це викликає швидке зневоднення, немовля перестає тримати голівку, шкіра втрачає тонус, плач більше нагадує слабкий хрипкий стогін. Незалежно від клінічної картини потрібна госпіталізація.

Після першого року життя імунітет вже усталений, і спори при нормальному метаболізмі виводяться з організму з продуктами життєдіяльності.

Небезпеку для дітей старших за 6-8 місяців становлять живі бактерії, як і для дорослих. Захворювання розвивається з "дорослими" ознаками, тільки наростання симптоматики прискорюється – у дітей вища швидкість метаболізму.

Ботулізм у дітей розвивається швидше, ніж у дорослих

Лікування ботулізму

При отруєнні харчовими продуктами велике значення мають заходи першої допомоги, але госпіталізація хворого необхідна!!! До приїзду лікаря потрібно промити хворому шлунок, щоб токсин не всмоктався в кров.

Для цього треба швидко, великими ковтками, випити до 3 літрів теплої води з-під крана (кип'ятити і остуджувати немає часу). Опісля – засунути два пальці в рот, досить глибоко, бо блювотний рефлекс при цій хворобі знижується. Пити і рвати. Одночасно приймаєте будь-який сорбент (вугілля чорне або біле потрібно розтовкти – швидше зв'яже токсин). На додачу робіть клізми. Промивати шлунок і кишечник потрібно багаторазово, до чистої води. Причому не шкодуючи ні води, ні себе, ні своїх близьких, – пояснює доктор Комаровський.

На відміну від терапії більшості захворювань, при яких симптоматичне лікування проводять паралельно зі знищенням збудника, лікування ботулізму проходить в 2 етапи. Перший – детоксикація, яку здійснюють за допомогою зондування і промивання. Ці заходи вживають незалежно від стадії захворювання, щоб вивести ботулотоксин в повному обсязі. Другий – введення антитоксинової сироватки, яка, до слова, дефіцитна в Україні. Однак без неї шансів вижити у хворого немає.

Зверніть увагу! Лікування хворих на ботулізм проводять в інфекційних лікарнях, хоча хворі і не заразні для оточуючих. Бажано починати лікування з відділення інтенсивної терапії та реанімації, адже в будь-який момент може настати зупинка дихання.

Хворому на ботулізм необхідна негайна госпіталізація

При цьому одужання відбувається повільно (тижні, місяці). Наслідків ботулізм не залишає, але небезпека полягає в загрозі летального результату.

Профілактика ботулізму

Проблема полягає в тому, що заражений продукт за запахом, кольором, смаком не відрізняється від нормального. Але все ж є деякі правила, які допоможуть уникнути ботулізму. Вам потрібно:

Ретельно мити овочі і фрукти перед початком консервації.
Видаляти частки ґрунту з усіх продуктів. Якщо неможливо промити під проточною чистою водою, то спочатку очищають поверхню щіткою, а потім обробляють кип'яченою водою.
Стерилізувати банки перед заготовкою домашньої консервації не менше ніж 10 хвилин, бляшані кришки так само кип'ятити 10 хвилин.
Заготовлювати м'ясо і рибу в домашніх умовах тільки за допомогою автоклава.
Потрібно ретельно перебирати овочі і фрукти перед консервацією, викидати перезрілі або зіпсовані.
Перед тим, як пригостити дітей віком до 3 років домашньою консервацією, вміст банок слід прокип'ятити.
Якщо кришка банки здулася – консерви треба негайно викинути.
Ковбасу, шинку, солону і копчену рибу, сало – всі продукти, які не піддаються термічній обробці, зберігати тільки в холодильнику.
Не можна купувати консервацію на ринку у випадкових продавців.
Якщо хтось із членів сім'ї захворів, профілактичну сироватку вводять всім членам сім'ї, а посуд дезінфікують.