Прес-центр10 cічня 2019, 09:01

Громадське обговорення перспективних планів розвитку Пісківської сільської ради та перспективних планів розвитку Новопсковського району на 2019-2021 роки.

 

         На виконання рішення Ради регіонального розвитку району 09 грудня 2019 року в селі Піски пройшло громадське обговорення перспективних планів розвитку району та перспективних планів розвитку Пісківської сільської ради. 

         У заході взяли участь депутати сільської ради, виконавчий апарат, депутати районної ради, приватні підприємці, представники освіти, культури та активна громадськість села. Також в обговоренні взяли участь голова Новопсковської райдержадміністрації Людмила Латишева, перший заступник голови РДА Світлана Слюсарєва, в.о. головного лікаря Комунального некомерційного підприємства «Новопсковський центр первинної медико-санітарної допомоги Новопсковської районної ради» Володимир Калюжний, начальник Новопсковського міськрайонного відділу Головного управління ДСНС України в Луганській області, майор служби цивільного захисту Андрій Тарасенко та начальник управління соціального захисту населення райдержадміністрації Світлана Хомутянська.

          Відкрив громадське обговорення Пісківський сільський голова Олександр Бугаєвський, який прозвітував про діяльність ради за минулий рік та про перспективи розвитку території на наступний рік. В ході обговорення сільський голова надав слово голові райдержадміністрації Людмилі Латишевій, яка наголосила, що 12 листопада 2018 року в місті Києві під головуванням Президента України Петра Порошенка, за участі керівництва країни, областей, районів та ОТГ відбулося сьоме засідання Ради регіонального розвитку. На Раді регіонального розвитку Петро Порошенко поставив регіональним лідерам завдання розробити плани перспективного розвитку територій на 2019-2021 роки, обговорити і прийняти їх на рівні громад. Також Президентом України було  дано доручення провести Ради регіонального розвитку на місцях. 30 листопада 2018 року підтримуючи ініціативу Президента України виконуючий обов’язки голови Луганської обласної державної адміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Філь провів обласну Раду регіонального розвитку на якій представив звіт про розвиток Луганської області за 2014-2018 роки, а також представив план розвитку території Луганщини на 2019-2021 роки, який має стати частиною ініційованого Президентом єдиного плану розвитку України.

21 грудня 2018 року у смт Новопсков була проведена Рада регіонального розвитку району і за її рішенням було надано доручення сільським, селищним радам розробити власні плани розвитку територій. Також голова РДА Людмила Латишева розповіла присутнім, що пріоритетним напрямком в  роботі райдержадміністрації є люди, їх життя і здоров’я, їх соціальний захист, побут і головне дороги. Не менш важливим є впровадження нової української школи в нашу освітню сферу, хоч із запізненням але майже все зроблено.  Вона зазначила, що ми не будемо озиратися назад, а будемо рухатися вперед і що розвиток нашої території залежить виключно від нас, людей, які живуть в районі.

Про перспективи розвитку району розповіла перший заступник голови РДА Світлана Слюсарєва зазначивши, що сьогодні наш район визначається в своїх перевагах та пріоритетах, на основі яких на дорожній карті з’являться першочергові обֹ’єкти,  які і будуть результатами розвитку території. А також вона повідомила, що відповідно до обласної Регіональної цільової програми з підтримки місцевого самоврядування та створення спроможних об’єднаних територіальних громад у Луганській області на 2017-2019 роки у 2019 році планується профінансувати 80 проектів на загальну суму близько 10 млн грн за рахунок обласного бюджету. За перспективним планом Луганської області в Новопсковському районі заплановано створення трьох спроможних об’єднаних територіальних громад, а саме: уже створеної Новопсковської ОТГ, та можливо новостворених в 2019 році  Кам`янської та Білолуцької ОТГ. Також вона зазначила, що добровільне об'єднання територіальних громад дозволило новоутвореним органам місцевого самоврядування дістати відповідні повноваження та ресурси, що раніше мали міста обласного значення.

У ході дискусії до присутніх звернувся Володимир Калюжний в.о. головного лікаря Комунального некомерційного підприємства «Новопсковський центр первинної медико-санітарної допомоги Новопсковської районної ради», який повідомив жителям села Піски, що на території ради для шести сіл планується будівництво нової сільської амбулаторії з житлом для двох лікарів, і що він просить громаду підтримати цей проект оскільки він дуже важливий для сільських жителів.

З не менш важливим повідомленням звернувся до присутніх Андрій Тарасенко майор служби цивільного захисту щодо будівництва на території сільської ради Центру безпеки громадян, що надасть можливість швидкого реагування на надзвичайні ситуації.

В ході обговорення виникало дуже багато питань щодо об’єднання громад,  щодо державних програм для підтримки сільгоспвиробників, щодо розвитку району. На всі ці питання головою райдержадміністрації були надані вичерпні відповіді.

         В кінці зустрічі начальником управління соціального захисту населення райдержадміністрації Світланою Хомутянською була надана інформація щодо надання житлових субсидій та виплат соціальних допомог в районі.

         Громадське обговорення перспективних планів розвитку району та перспективних планів розвитку Пісківської сільської ради пройшло жваво та продуктивно. Маємо надію, що і в інших сільських, селищних радах, завдяки не байдужим громадянам, громадські обговорення пройдуть на належному рівні.