Прес-центр12 лютого 2018, 15:02

ІДЕНТИФІКАЦІЯ ТВАРИН – ЗАПОРУКА ПОКРАЩЕННЯ ЕПІЗООТИЧНОГО СТАНУ В УКРАЇНІ

            Для поліпшення управління і прогнозування ринків продукції тваринництва та контролю за епізоотичною ситуацією в Україні, з метою одержання оперативної та надійної інформації про поголів’я тварин щодо статі, віку, породи та їх місцезнаходження  Держпродспоживслужба  в  районі  проводить ідентифікацію та реєстрацію тварин.  

             Для того, щоб  проідентифікувати та  зареєструвати тварину, потрібно звернутися до  Новопсковської районної державної лікарні ветеринарної медицини з ідентифікаційним кодом та паспортом громадянина України та паспортом корови, якщо треба проідентифікувати телятко. Звертаємо Вашу увагу на те, що власник незареєстрованої тварини без ідентифікаційних документів не зможе реалізувати молоко та м’ясо, не зможе отримати ветеринарний дозвіл на переміщення тварин на забій, продаж, участь у виставці тощо. Обов’язкова ідентифікація потрібна для ВРХ, свиней, коней, овець та кіз. Вони повинні отримати бирки протягом термінів, які вказані у нормативних документах. А саме: для ВРХ — протягом 7 днів з моменту народження; товарні свині повинні бути ідентифіковані за три дня до їх переміщення; лошата ідентифікуються  перед відлученням від матері або не пізніше одного року після народження; новонароджені ягнята/козенята повинні бути ідентифіковані в господарстві, де народилися, не пізніше семи днів від моменту їх народження. Юридичні та фізичні особи, які провадять діяльність з розведення та утримання тварин, зобов’язані: - подавати для реєстрації дані про ідентифікованих тварин, господарства їх розведення та утримання, переміщення, забій, утилізацію, загибель, падіж; - ідентифікувати усіх тварин у господарстві; - вести облік усіх тварин у господарстві, в тому числі щодо їх народження, ідентифікаційних номерів, переміщень між господарствами, а також про забій, утилізацію та падіж; - зберігати відомості про тварину протягом трьох років після її смерті (забій, падіж, утилізація) або переміщення з господарства.

Згідно розподілу видатків Державного бюджету України на 2018 рік на державну підтримку галузі тваринництва заплановано виділити кошти, які будуть спрямовані для здійснення таких виплат, як: 1) спеціальна бюджетна дотація фізичним особам за утримання та збереження молодняку великої рогатої худоби; 2) часткове відшкодування вартості закуплених племінних телиць, нетелей та корів молочного, м’ясного і комбінованого напряму продуктивності, а також витрат на закупівлю установки індивідуального доїння; 3) спеціальної бюджетної дотації за поголів’я корів м’ясного напряму продуктивності. Бюджетні дотації надаються лише на тварин, які ідентифіковані та зареєстровані у встановленому порядку.

Передбачена дотація на молодняк ВРХ, який на момент подання вперше відповідних документів досяг певного віку, у розмірі:

300 грн за голову — за молодняк віком від 1 до 5 місяців;
1000 грн за голову — за молодняк віком від 5 до 9 місяців;
2500 грн за голову — за молодняк віком від 9 до 12 місяців.
У подальшому бюджетна дотація за молодняк, який народився в господарствах фізичних осіб, виплачується за збереження молодняку в розмірі:

700 грн за наступні 4 місяці утримання молодняку віком від 5 до 9 місяців;
1500 грн за наступні 4 місяці утримання молодняку віком від 9 до 12 місяців.

Закликаємо власників тварин своєчасно реєструвати господарства з розведення, утримання, забою, утилізації тварин у Єдиному державному реєстрі тварин; своєчасно ідентифікувати усіх тварин у господарстві; вчасно подавати дані для реєстрації тварин, усіх переміщень між господарствами, а також про забій, утилізацію та падіж тварин.
         Порушення вимог законодавства про ідентифікацію та реєстрацію тварин  тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьох до п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а на фізичних осіб-підприємців, уповноважених осіб — від 5 до 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Законопроектом Верховної Ради України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ідентифікації та реєстрації тварин» пропонується внести зміни до Кодексу України про адмінправопорушення щодо збільшення штрафів у 4-5 разів.

Ідентифікуйте своїх тварин, реєструйте їх в Єдиному державному реєстрі!

 

Новопсковське районне управління Держпродспоживслужби