Прес-центр27 грудня 2019, 13:12

Інформація про розвиток сімейних форм виховання та забезпечення прав дитини на сімейне виховання

 

Станом на 20.12.2019 року на первинному обліку в службі у справах дітей перебуває 47 дітей - сиріт та дітей, позбавлених  батьківського піклування. З них під опікою та піклуванням громадян виховується 30 дітей, в прийомних сім’ях – 9 дітей, в ДБСТ-4. Всього в сімейні форми виховання влаштовано 91,4 % дітей зазначеної категорії.

На місцевому обліку в службі у справах дітей перебуває 16 дітей, з них 2 дитини-сироти та 7 дітей, позбавлених батьківського піклування, влаштовані на спільне проживання та виховання в прийомні сім’ї; 4 дитини, позбавлені батьківського піклування - в ДБСТ; 3 дитини зазначеної категорії, які підлягають усиновленню, перебувають в інтернатах, дитячих будинках, ВПТУ. Службою у справах дітей вживаються заходи щодо влаштування зазначених дітей в сім’ї громадян.

В травні поточного року в районі створена прийомна сім’я, в яку влаштовано одну дитину, в серпні 2019 ця сім’я усиновила дитину. Всього станом на 20.12.2019 року в районі функціонує 7 прийомних сімей, в яких виховується 14 дітей, позбавлених батьківського піклування (з них 2 особи), та функціонує один дитячий будинок сімейного типу, в якому виховується 6 дітей, позбавлених батьківського піклування і одна особа з числа дітей, позбавлених батьківського піклування.

Протягом 2019 року дві дитини, які перебували в державних закладах усиновлені іноземними громадянами, а одна дитина, яка перебувала в державному закладі усиновлена громадянами України. Дві дитини, які виховувалися в ПС усиновлені прийомними батьками.

Відповідно до Порядку та умов надання у 2019 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на проектні, будівельно-ремонтні роботи, придбання житла та приміщень для розвитку сімейних та інших форм  виховання, наближених до сімейних, та забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа, в вересні поточного року місцевою комісією з питань формування пропозицій стосовно потреби щодо спрямування у 2019 році зазначеної субвенції одній особі із числа дітей, позбавлених батьківського піклування надана компенсація для придбання житла, на сьогоднішній момент вирішується питання щодо надання компенсації для придбання житла особі із числа дітей – сиріт.

14 листопада 2019 року вперше за останні 5 років в Луганській області, дитячому будинку сімейного типу в селищі Білолуцьк був переданий в користування житловий будинок, який був побудований за рахунок державної субвенції та за рахунок обласного бюджету.

З метою підвищення поінформованості населення про сімейні форми виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, про створення в районі патронатних сімей, працівниками служби у справах дітей райдержадміністрації та районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді з громадянами району проводиться відповідна інформаційно-роз’яснювальна робота під час індивідуальної роботи з сім’ями, виступів на батьківських зборах у школах району, розповсюджуються  інформаційні буклети відповідної тематики. Так, протягом 2019 року розповсюджено роздатковий матеріал з цих питань (буклети, листівки плакати, наліпки у місцях скупчення людей) їх загальна кількість 190 шт., розміщено інформацію на дошках оголошень загальною кількістю 4 шт., проведено 2 лекційно-тренінгові заходи з цієї тематики серед жителів нашого району. Проведені інформаційні виступи на робочих нарадах, засіданнях, тощо. Розміщено повідомлення, статті у  газетах, соціальних мережах (всього 11 статей).

Станом на 20.12.2019 року кандидатів в патронатні вихователі не має.

Інформація щодо організації роботи на території району по створенню сімейного патронату, роботи з сім’ями і дітьми, які опинились в складних життєвих обставинах, розглянута на засіданні колегії райдержадміністрації в березні 2019 року.

Службою у справах дітей налагоджена взаємодія з центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді з питань обміну інформацією про сім’ї, в яких існує загроза вилучення дітей. В 2019 році діти із сімей не вилучались.