Прес-центр24 вересня 2020, 16:09

Інформація щодо домашнього насильства в Новопсковському районі за 9 місяців 2020 році

Домашнє насильство – це проблема, що стосується не тільки однієї людини, пари, чи сім’ї. Його причини пов’язані з економічною ситуацією, суспільними нормами та ставленням до насильства. Від домашнього насильства можуть потерпати всі члени родини, проте найчастіше воно торкається слабких, нездатних до самозахисту та залежних членів сім’ї: дітей, людей похилого віку, осіб з обмеженими фізичними чи психічними можливостями, а також жінок, які зазвичай фізично слабші за чоловіків, можуть економічно залежати від партнера. Особливо вразливими до проявів насильства є сім’ї, які перебувають у складних життєвих обставинах через низку проблем: безробіття, вживання психо-активних речовин, ВІЛ-інфекцію та інші соціально небезпечні захворювання тощо. Причини та витоки насильства у кожному окремому випадку є різними і потребують вивчення, оцінки ситуації та визначення видів необхідної допомоги.

Насильство в сім’ї завдає шкоди всім її членам, зокрема призводить до розладів здоров’я, психіки, погіршення психологічного клімату в родині. Діти, які виховуються в сім’ї з проблемою насильства, підсвідомо переймають модель насильницької поведінки, а в більш зрілому віці виявляють агресію, є схильними до негативних проявів у дитячому та молодіжному середовищі.

Управління соціального захисту населення Новопсковської РДА повідомляє, що за 9 місяців 2020 року до управління соціального захисту населення Новопсковської РДА в установленому порядку надійшло від Новопсковського ВП ГУНП в Луганській області  37 повідомлень про факт скоєння домашнього насильства: 23 випадків зареєстровано  від жителів ОТГ(62%) усіх звернень; Донцівка – 1; Кам’янка – 1; Білолуцьк – 3; Лисогорівка – 1; Новобіла – 2; Можняківка – 3, Ганусівка – 1, Павленкове – 1, Новорозсош – 1,  для порівняння (за 2017 рік зареєстровано 38 повідомлень, за 2018 рік 58 повідомлень, за 2019 рік 98 повідомлень).

З 37 повідомлень 8 зареєстровано як фізичне, 1 економічне, 28 психологічне насильство. З них 1 факт скоєння домашнього насильства відносно неповнолітньої дитини, 32 відносно жінок, 5 відносно чоловіків. З 37 фактів в 7 сімей при конфлікті були присутні діти.

З 37 фактів скоєння домашнього насильства в 1 сім’ї  насильство повторювалось, дана особа має групу інвалідності.

Згідно родинних відносин 18 випадків  домашнього насильства скоєно співмешканцями, 5 випадків синами, 9 чоловіками, 1 донькою, 1 пасинком, 1 випадок батьком, 1 дідом, 1 зятем.

Жоден факт домашнього насильства не залишається без реагування, відповідно повідомлень про факти вчинення домашнього насильства, які надходять від Новопсковського відділу поліції ГУНП України в Луганській області всіх кривдників притягнуто до адміністративної відповідальності передбаченої ч. 1, 2 ст. 173-2 Кодексом України про адміністративні правопорушення.

Управління забезпечує реєстрацію  заяв та повідомлень про вчинення домашнього насильства та насильства за ознакою статі, координацію заходів реагування на факти вчинення насильства, надання допомоги і захисту постраждалим особам, а також роботу з кривдниками відповідно до Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству». Повідомлення та форма оцінки ризиків вчинення домашнього насильства, які надходять від Новопсковського відділу поліції направляються управлінням на районний центр  соціальних служб для сім’ї дітей та молоді, Новопсковську селищну раду, виконавчі комітети сільських та селищної ради, в разі присутності при конфлікті дітей повідомлення направляються на службу у справах дітей.

Постраждала особа в районі також за допомогою можете звернутися до районного  центру  соціальних служб для сім’ї дітей та молоді, службу у справах дітей, голів сільських/селищних рад, які є  персонально відповідальними особами за протидію домашньому насильству та до уповноважених працівників з прийому та реєстрації заяв та повідомлень про вчинення насильства, координації заходів реагування на факти вчинення насильства, надання допомоги і захисту постраждалим особам, а також роботу з кривдниками, контакти можна дізнатися за посиланням http://nvp.loga.gov.ua/content/kontaktna_informaciya_0

Сім’ї, які мають проблему насильства, потребують комплексної допомоги від організацій і служб, діяльність яких спрямована на попередження домашнього насильства. Ця допомога має бути орієнтована на захист осіб, які переживають насильство, на надання їм соціальної, психологічної та юридичної допомоги, проведення реабілітаційної та колекційної роботи з членами сім’ї.

У вересні 2020 року в місті Рубіжне було відкрито перший в Луганській області притулок для жінок із дітьми, які постраждали від домашнього насильства та насильства за ознакою статі, який створено у рамках проєкту «Комплексний підхід до вирішення проблеми насильства щодо жінок та дівчат в Україні»  за підтримки UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення у співпраці із Рубіжанською міською радою, Українською Фундацією громадського здоров’я за фінансової підтримки уряду Великої Британії.

Фахівцями будуть надаватися комплекс психологічних, соціально-побутових, соціально-медичних, юридичних, інформаційних та інших видів послуг. Перебування у притулку постраждалих від насильства є безкоштовним та може тривати до 3-х місяців, а при необхідності – продовжено до 6 місяців.

Притулок цілодобового тимчасового перебування для жінок, постраждалих від домашнього насильства та насильства за ознакою статі, створений як спеціалізоване відділення Рубіжанського міського центру соціальних служб. Згідно з вимогами чинного законодавства його адреса є конфіденційною. Притулок розрахований на перебування 15 жінок, у тому числі, жінок із дітьми. В ньому є кімнати для сну та відпочинку, душові, кухня, облаштований спеціальний блок для осіб з інвалідністю, кімната для групової роботи (консультації щодо роботи притулку: 0953655537, з 8:00- 19:00).

Повідомляємо контакти служб, установ та організацій, де постраждалі особи можуть отримати допомогу: 

1. Управління соціального захисту населення Новопсковської РДА (смт. Новопсков, вул. Українська, 65) тел. 0662867038.

2. Новопсковський районний відділ поліції головне управління Національної поліції (смт. Новопсков, віл. Слобожанська, 20) тел. (06463) 2-18-54, 102.

3. Служба у справах дітей райдержадміністрації (смт. Новопсков, вул. Українська, 27) тел. (06463) 2-10-55,(06463) 2-14-55.

4. Новопсковський районний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді (смт. Новопсков, вул. Первомайська, 1) тел. (06463) 2-10-78.

5. Новопсковське районне територіально медичне об’єднання (смт. Новопсков, вул. Українська, 101А) тел. (06463) 2-47-49.

6. КНП «Новопсковський центр первинної медико – санітарної допомоги Новопсковської ради» (смт. Новопсков, вул. Українська, 101А) тел. (06463) 2-41-08,2-47-78.

7. Відповідальні особи сільських, селищних рад та об’єднаної територіальної громади.

Інформацію можна знайти на веб-сайті Новопскоської РДА за посиланням  http://nvp.loga.gov.ua/content/kontaktna_informaciya_0

 

Номери телефонів «гарячих ліній»:

Національна «гаряча лінія» з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації 0800500335 (зі стаціонарного) або 116123 (з мобільного)!!!
Дитяча «гаряча лінія» 0-800-500-225, 116-111 (з мобільного). 
Державний кол-центр з питань запобігання домашньому насильству 1547.
Урядовий кол-центр 1545.
Гаряча лінія координаційного центру з питань безкоштовної правової допомоги – 0-800 213-103. На гарячі лінії також можна звернутись в онлайн режимі.
Урядова консультаційна лінія з питань безпеки дітей в Інтернеті – 1545*3.

 

 

Домашнє насильство – це не сімейна справа

чи особливості родинного спілкування,

це протиправні дії, яким немає виправдання

та про які не можна мовчати.