Прес-центр29 cічня 2019, 16:01

Інформаційна кампанії ПацієнтМаєПраво - про право на медичні профілактичні заходи.

 

На відміну від розповсюдженої думки, профілактика - це не лише здоровий спосіб життя, а й вивчення ризикованої поведінки, попередження психічних, неврологічних розладів, вакцинація, скринінги на певні типи захворювань, обстеження і вчасне виявлення хвороб, попередження епідемій, попередження залежностей і багато іншого.

Нинішній курс змін системи охорони здоров'я передбачає орієнтацію не на хвороби, а на здоров’я кожного конкретного пацієнта. Таким чином профілактика і рання діагностика стають ключовими в охороні здоров’я.

Важливо: профілактика - це не лише право, а й обов'язок кожного. Адже це - персональний захист і безпека для оточуючих.

   Перша людина, до якої треба звертатись за порадами про збереження здоров'я - ваш лікар (сімейний лікар, педіатр або терапевт). Він чи вона вчасно виявить ризики для здоров’я, допоможе відкоригувати спосіб життя, а за потреби - направить на аналізи, до вузькопрофільних спеціалістів чи призначить відповідне лікування (https://goo.gl/keo2Xq). Зі своїм лікарем можна обговорити кроки для профілактики хвороб серця, оптимальні для вас фізичні вправи, порадитись, як позбутись куріння чи налагодити режим сну тощо. Новий Порядок надання первинної медичної допомоги передбачає профілактичні огляди та аналізи для груп ризику семи захворювань: цукрового діабету, ВІЛу, туберкульозу, раку молочної залози, гіпертонічної хвороби та інших серцево-судинних захворювань, колоректального раку, раку передміхурової залози (https://goo.gl/Z6NxWc)

    Так само ваш лікар має слідкувати за вакцинацією вашої дитини і вас за Календарем щеплень. Національний календар профілактичних щеплень передбачає вакцинацію дітей проти 10 захворювань: туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, кашлюка, правця, кору, гепатиту В, гемофільної інфекції, краснухи, епідемічного паротиту; дорослих - проти дифтерії та правця (https://goo.gl/kirV2w). Держава закуповує вакцини у відповідності до Календаря і таким чином гарантує можливість українцям отримати безоплатні щеплення для профілактики цих хвороб і захистити своє життя і життя своєї дитини.

Основні етапи процедури вакцинації:

1 Лікар оглянув вас чи дитину перед щепленням, і ви отримали відповіді на всі питання, які вас цікавлять щодо вакцинації. 
Медичні протипоказання до щеплень визначені наказом МОЗ України та зазначені в інструкції до вакцини. Вакцинацію не роблять, якщо є високий ризик серйозної реакції, та при станах, коли імунна відповідь на введену вакцину не сформується.

2 Ви підписуєте інформовану згоду на щеплення.

3 Проводиться щеплення з дотриманням санітарно-протиепідемічних правил і норм, лише одноразовими або самоблокувальними шприцами.

4 Після щеплення ви залишаєтесь у медзакладі ще близько 30 хвилин, щоби бути під наглядом медпрацівників.

 Відмовляючись від вакцинації, ви повинні усвідомлювати смертельні ризики, які створюєте для себе, своїх дітей, оточуючих.

 Якщо ваші права порушують:

1 зверніть увагу медичного працівника, що ваші права гарантовані Законами України і Конституцією;

2 якщо не вдалося владнати ситуацію, зверніться до головного лікаря із письмовою заявою/скаргою і попросіть її зареєструвати (в такому разі вам зобов'язані надати відповідь);

3  якщо не вдалося владнати ситуацію, зверніться у департамент/управління охорони здоров’я у вашій області: http://moz.gov.ua/regionalni-upravlinnja із письмовою заявою/скаргою і попросіть вхідний номер (це допоможе дізнаватися хід розгляду вашого питання);

4 якщо не вдалося владнати ситуацію, зверніться на гарячу лінію місцевих органів виконавчої влади;

5 якщо не вдалося владнати ситуацію, зверніться на гарячу лінію Уряду за телефоном 1545.

Докладніше на сайті: https://goo.gl/pFnyS8