Прес-центр26 cічня 2021, 14:01

Із лютого споживачі отримуватимуть газ за ціною, яка не має бути вищою за встановлену Урядом, - брифінг

Про встановлення тарифів на житлово-комунальні послуги та порядок дій споживача для зміни постачальника газу на брифінгу для ЗМІ сьогодні, 26 січня, розповів директор Департаменту житлово-комунального господарства облдержадміністрації Віталій Сурай.

Він, зокрема, зазначив, що монополію в частині вибору споживачем постачальника природного газу в країні ліквідовано.

Так, із 1 серпня 2020 року запрацював ринок газу. Відтоді ціни на газ для своїх побутових і непобутових клієнтів кожен постачальник визначає самостійно.

Загалом в країні утворено близько 800 постачальників газу, з яких 240 активних. Вони пропонують ціну, а споживач має обрати найвигідніший варіант.

Враховуючи ситуацію, коли в одній області ціни на постачання газу завищені різними компаніями, Урядом прийняте рішення щодо максимального обмеження цього тарифу до 6,99 гривень за кубічний метр з ПДВ з 1 лютого протягом опалювального сезону або до завершення карантину.

Тобто, якщо з лютого, наприклад, ТОВ «Луганськгаззбут» не зможе постачати газ по вартості, встановленій Урядом, або нижчій, і якщо споживач не обере за цей період іншого постачальника, то він автоматично перейде до постачальника останньої надії, яким визначено НАК «Нафтогаз України».

Про алгоритм зміни постачальника газу можна дізнатись за посиланням.

Також, за інформацією Віталія Сурая, наразі очікується урядове рішення щодо обмеження ціни на розподіл природного газу.