Прес-центр18 вересня 2019, 11:09

Колективний договір: правовий акт чи формальність

 

У сучасних умовах колективний договір підприємства, установи, організації є тим самим нормативно-правовим актом, який робить можливою повноцінну реалізацію норм трудового законодавства щодо соціально-економічних, трудових, виробничих відносин між працівниками та роботодавцем.

Мета цього локального нормативного акта є запобігання конфліктам і спорам, які можуть виникнути в трудовому колективі внаслідок відмінностей в інтересах, прагненнях та поглядах учасників трудового процесу, та їх урегулювання.

Усі обов'язки, зазначені в колективному договорі, поділяються на нормативні та обов'язкові. До нормативних відносяться такі положення договору про обов’язкове  включення  яких  до колективного договору говориться в конкретних законодавчих актах і які встановлені законом про працю, і змінювати їх неможливо.  У разі коли колективний договір на підприємстві не укладено, власник або уповноважений ним орган зобов’язаний погодити ці питання з виборним органом первинної профспілкової організації або радою трудового колективу, що представляє інтереси більшості працівників.

До обов'язкових відносять такі положення, які закріплюються колективним договором як конкретні обов'язки, що беруть на себе сторони.

При вирішенні питання стосовно доцільності укладення колективного договору потрібно враховувати те, що лише достатньо повний і змістовний колективний договір може забезпечити стабільні відносини між працівниками і роботодавцями, чітко визначаючи права та обов’язки сторін, стати надійною правовою основою для створення належних умов праці, в тому числі оплати праці. У колективному договорі можна врахувати особливості діяльності певного підприємства, використати його можливості і ресурси в інтересах працівників, розвитку виробництва.

Законодавство не містить норм, які передбачають відповідальність за відсутність колективного договору, проте передбачено відповідальність за ухилення від участі в переговорах та укладення колективних договорів, проте статтею 17 Закону України «Про колективні договори і угоди» передбачено відповідальність за ухилення від участі в переговорах. Так, на осіб, які представляють власників або уповноважені ними органи чи профспілки або інші уповноважені трудовим колективом органи і ухиляються від участі в переговорах щодо укладення, зміни або доповнення колективного договору чи навмисно порушили строк або не забезпечили роботу відповідної комісії у визначені сторонами строки, накладається штраф до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Ця ж відповідальність визначена також у статті 411 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Тобто законодавством забезпечуються права сторін, зокрема профспілок і власників, на ведення переговорів та укладення колективних договорів і угод.

Укладений на підприємстві колективний договір, відповідно до ст. 15 КЗпП України,  підлягає повідомній реєстрації місцевими органами державної виконавчої влади.

В районі, повноваження щодо повідомної реєстрації колективних договорів покладено на управління соціального захисту населення районної державної адміністрації.

Реєстрація є завершальним етапом у процесі укладення та підписання колективного договору.

Зважаючи на актуальність питань виробничо - соціального партнерства на рівні первинного трудового колективу, враховуючи різноманіття можливих аспектів взаємодії профспілкового активу, адміністрації підприємства та трудового колективу щодо подальшого організаційно-правового впорядкування договірного процесу та з метою належної підготовки матеріалів колективного договору за довідками можна звертатись до відділу праці управління соціального захисту населення Новопсковської райдержадміністрації за адресою: вул. Українська, 65, смт. Новопсков, телефон для довідок (06463) 2-20-74.