Прес-центр15 серпня 2018, 08:08

Культурний обмін між Луганською та Львівською областями.

Відповідно до Розпорядження  голови Луганської обласної державної адміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації від 04 липня 2018 року №519 «Про затвердження переліку переможців конкурсу з визначення проектів культурного обміну між Луганською та Львівською областями, на реалізацію яких виділяються кошти обласного бюджету» Новопсковський район увійшов до переліку переможців.

            «Новий подих культурної співдружності» саме таку назву має проект культурного обміну між закладами культури Новопсковського району Луганської області та Жидачівського району Львівської області. Мета проекту розширення прямих контактів між бібліотечними закладами, започаткування співпраці між музейними, клубними установами та закладами позашкільної освіти, збереження культурних традицій, ознайомлення з новими тенденціями у розвитку культури обох регіонів шляхом участі творчих колективів та фахівців у фестивалях, конкурсах, семінарах, майстер-класах, тренінгах тощо.

            З 05 по 07 серпня тривав мистецький візит до міста Жидачів  делегації фахівців та творчих колективів  закладів культури Новопсковського району на чолі з начальником відділу культури райдержадміністрації Ольгою Козловою.

            В перший день перебування делегації на Жидачівщині, працівник Жидачівської РЦБС, викладач історії Приходько Петро провів змістовну екскурсію містом. Завдяки його цікавій та захоплюючій розповіді про своє рідне місто новопсковці дізналися про історію древнього Удеча (історична назва сучасного Жидачева), познайомилися з його архітектурними пам’ятками та видатними історичними постатями, діяльність яких пов’язана з краєм, милувалися чарівною природою та знайомилися з місцевими жителями. Дуже хвилюючим моментом цього дня стала участь народного ансамблю «Земляки» Новопсковського районного Центру культури та дозвілля та вокально-інструментального ансамблю «Мальви» Новопсковської школи мистецтв у V  районному фестивалі народної пісні і танцю «Ой, роде наш красний». Загалом  у заході взяли участь близько 20 фольклорних, хореографічних, сімейних колективів з населених міст Жидачівського району. Родзинкою свята було частування всіх присутніх святковим пирогом, спеченим працівниками культури народних домів сіл Бережниця, Которино, Мельничі, Заріччя, Млиниська, Демянка-Надністрянська, Подорожне, Сидорівка. Прекрасили фестиваль майстри народної творчості Галина Тимофтевич, Ірина Шминець, Юлія Пельо та Ірина Дубель. 

            Другий день подарував делегації працівників культури Новопсковщини багато цікавих зустрічей, знайомств та неймовірного настрою. Розпочався день із офіційної зустрічі за участі голови районної ради Ігора Коса, заступника голови районної ради  Ігора Лалака,  міського голови Володимира Левка та в.о. начальника відділу культури, туризму і спорту Жидачівської РДА Йосифа Будзінського. Тепле спілкування представників дружніх областей України завершилося обговоренням спільних проблем та напрацюванням планів на майбутнє не лише на рівні закладів культури. Мова  велась про заключення договору про співпрацю між Новопсковським та Жидачівським районами в цілому. Далі відбувся виїзд до Гниздичівської ОТГ. З великим задоволенням новопсковці відвідали Кохавинський монастир святого Герарда, який веде свою історію з 1646 року, та музей гетьмана Івана Виговського, при вході до якого розміщена гармата, а в самому музеї чимало раритетів, серед них копії з картин епохи Виговського,  колекція портретів гетьманів, чимало старовинних та козацьких речей, і, звісно, копія славного Гадяцького договору, схеми та карти відомих переможних козацьких боїв. А далі вокальні колективи Новопсковщини зібрали чисельний зал глядачів в Центрі культури і дозвілля та півтори години дарували своє мистецтво представникам Гніздичівської громади. Неймовірно емоційне сприйняття концерту, шквал оплесків, гучні вигуки «браво» були нагородою за високий рівень виконавської майстерності. На завершення концерту селищний голова Іван Оліяр  та директор Центру Ярослава Сушко висловили слова вдячності та вручили гостям пам'ятні подарунки, а гниздичівський народний фольклорний ансамбль «Кошики» разом з глядачами виконали українську святкову пісню «Многая літа».

            Останній день перебування Новопсковської делегації на Жидачівщині був не менш плідним. Працівники культури розподілилися по своїм спорідненим закладам, щоб поділитися своїм досвідом, познайомитися з кращими практиками колег, намітити плани на подальшу співпрацю. Так, бібліотечні працівники КЗ «Новопсковська ЦБС» зібрали навколо себе в Жидачівській центральній районній бібліотеці колег та презентували їм свій досвід роботи кіноклубу правового виховання молоді «Docudays UA», акцентували увагу на покращенні роботи бібліотекарів з користувачами в бібліотечних інтернет-центрах, зокрема навчили колег працювати в програмі Publisher та створювати буктрейлери та відео ролики. Сподобався колегам і досвід творчої роботи з користувачами, особливо майстер-клас по виготовленню квітів у стилі фомфлористики. Натомість не гаяли часу і наші колеги. В Жидачівській дитячій музичні школі директор та викладачі Новопсковської школи мистецтв провели заплановане показове заняття з сольфеджіо на тему «Ладово-інтонаційні вправи як підготовчі форми роботи до написання музичного диктанту» та поділилися досвідом ведення уроку «Розвиток емоційної та творчої свободи на уроках хору з учнями молодших класів». Працівники Новопсковського краєзнавчого музею знайомились з роботою музею історії та мистецтв Жидачева – відділу Львівської Національної галереї мистецтв імені Бориса Возницького та продемонстрували презентації з власного досвіду роботи «Музеям України – державницькі експозиції» і «Доба української революції 1917-1918 рр. в експонатах Новопсковського краєзнавчого музею». В заході брали участь вчителі історії загальноосвітніх шкіл району та історик, професор университету  Макуон (Эдмонтон, Канада)  уродженець Жидачівщини Володимир Ягніщак. Керівник дошкільного навчального закладу «Сонечко» м. Жидачів  Наталія Максимів для працівників Новопсковського краєзнавчого музею провела екскурсію народознавчим музеєм, який діє у закладі.

            Начальник відділу культури Новопсковської РДА Ольга Козлова спільно з представниками районного Центру культури та дозвілля на чолі з директором Тетяною Ігольніковою зібралися в тепле, приємне коло однодумців в Жидачівському районному народному домі, щоб поділитися досвідом роботи зі збереження родинно-сімейних традицій та популяризації родинної творчості. Доповнили тему директор районного народного дому Олександра Максимів,  методист культурно-освітньої роботи Надія Башта та родинні колективи  Яворських з м.Жидачева та  Ліпковських з смт.Журавна. Розповідь продовжила голова союзу українок, авторка книги  "Із далечі віків древній Жидачів"  Марія Турченяк.  Найкращим подарунком для працівників культури та жителів міста був  концерт за участю новопсковських самодіяльних артистів - народного вокального ансамблю «Земляки», вокально-інструментального дуету "Мальви", солістів Тетяни Ігольникової, Ігора Кравцова, Олександра Ващенка та Валерія Бородіна. На завершення заходу у виконанні солістів народного дому лунала пісня "Хай добро вам сіється" і за добрим українським звичаєм всіх присутніх пригостили смачним колачем з медом.

            Перший етап  проекту культурних обмінів «Новий подих культурної співдружності» між Новопсковським районом Луганської області та Жидачівським районом Львівської області завершено. Це лише початок спільних дій і попереду багато  цікавих звершень. Чекаємо представників культурної спільноти Жидачівщини до Новопскова у вересні 2018 року.