Прес-центр18 лютого 2020, 10:02

Легалізація робочих місць та заробітної плати – соціальна захищеність кожного

 

 

Легальна зайнятість – запорука гідного рівня життя та належного соціального захисту. Більшість молодих людей не задумуються про стаж, пенсії, захист своїх прав відповідно до законодавства. Їм важливіше отримати сьогодні гарну заробітну плату.

Інколи підприємства, особливо це стосується малого бізнесу, платять своїм  працівникам дві заробітні плати: офіційну і неофіційну («у конверті»). Це вигідно роботодавцю, і працівник, ніби, не ображається, оскільки йому надається можливість заощадити на податку з доходів фізичних осіб. Тільки ось ні керівники підприємств, ні їх працівники не замислюються про ті наслідки, які можуть виникнути.

Отримання заробітної плати в «конверті» – це, перш за все, удар по пенсійних накопиченнях громадян, а відсутність запису в трудовій книжці і зовсім позбавляє працівників пенсійного стажу. Адже нарахування страхових внесків на обов'язкове пенсійне страхування здійснюється роботодавцем тільки виходячи з офіційної суми заробітної плати. Крім того, у разі витрат на придбання, будівництво чи ремонт житла, навчання або лікування, громадяни, що отримують зарплату «в конверті», не зможуть отримати кредити потрібного розміру, або отримають зовсім інші суми, набагато менші.

Легалізація заробітної плати актуальна з двох причин:

–  збільшення надходжень до бюджетів усіх рівнів, в т.ч. до Пенсійного фонду України;

– соціальні гарантії для найманих працівників, розмір яких залежить від тривалості страхового стажу.

Працівник, який отримує зарплату в “конверті” офіційно вважається непрацюючим. Йому не зараховується страховий стаж, а відповідно:

– він не буде одержувати пенсію по віку;

– не буде мати трудових прав, буде позбавлений гідних умов праці, його можуть звільнити в будь-який час, без жодних компенсацій;

– не матиме можливості захистити свої права у разі конфлікту з роботодавцем і відмови у оплаті праці чи інших виплатах;

– не матиме страхування від нещасного випадку на виробництві;

– буде позбавлений гідних соціальних гарантій, таких як права на відпустку, права на оплату лікарняних та допомогу по безробіттю, права не працювати у вихідний та святковий день, права на охорону праці, права на соціальне страхування.

Значно втрачають у виплатах, внаслідок отримання зарплат «в конвертах», майбутні мами, оскільки розмір допомоги з вагітності і пологів безпосередньо залежить від розміру офіційної зарплати.

Серед негативних наслідків «тіньової» зайнятості є і такі, що стосуються суспільної небезпеки, адже всі ми є споживачами послуг у сфері громадського харчування, торгівлі, транспорту, будівництва тощо, тож необхідна їх висока якість. Нелегальна зайнятість сприяє поширенню захворювань, підвищенню рівня аварійності на дорогах, зростанню ризику виникнення нещасних випадків на виробництві, адже з офіційно неоформленим працівником не проводиться навчання з техніки безпеки, охорони праці, він не проходить вчасно, а то і взагалі, передбаченого нормативними документами періодичного медичного огляду.

Крім того, використання прихованих трудових відносин призводить до зменшення надходжень до місцевого бюджету, звідки беруться кошти для оплати праці вчителів, лікарів, інших працівників бюджетної сфери.

Управління соціального захисту населення Новопсковської райдержадміністрації нагадує, у разі виявлення не задекларованої праці повідомте про це на сайті Державної служби України з питань праці. Для цього потрібно заповнити форму, перейшовши за посиланням  https://sites.google.com/view/undeclared-work .

Не позбавляйте себе гідного майбутнього – вимагайте оформлення трудових відносин!