Прес-центр29 листопада 2019, 09:11

На численні звернення споживачів природного газу надаємо до інформації детальні роз’яснення про те, як та чому приводяться до стандартних умов спожиті обсяги газу.

 

З жовтня 2019 року обсяги спожитого населенням Луганщини  природного газу приведені до стандартних умов.

Статтею 1 розділу I ЗУ «Про ринок природного газу» визначено, що природний газ це - суміш вуглеводнів та невуглеводневих компонентів, що перебуває у газоподібному стані за стандартних умов (тиск - 760 міліметрів ртутного стовпа і температура - 20 градусів за Цельсієм) і є товарною продукцією.

Стандартними умовами для постачання та розподілу газу в Україні є температура повітря +20 градусів за Цельсієм та абсолютний тиск 760 мм ртутного стовпа. Саме за таких умов визначається обсяг природного газу, як товарної продукції, відповідно до норм Кодексу ГТС, Кодексу ГРC, Закону України «Про ринок природного газу» та інших актів чинного законодавства.

Порядок комерційного обліку природного газу (визначення його об`ємів і обсягів) по об`єктах споживачів, у тому числі побутових споживачів, здійснюється згідно з договором розподілу природного газу, укладеним між споживачем та оператором ГРМ, та з урахуванням вимог Кодексу ГРС (абзац перший пункту 2 глави 1 розділу ІХ Кодексу).

Для того, щоб приводити  обсяги спожитого газу до стандартних умов існують лічильники з термокоректорами. Але вони є досить дорогими, тому розповсюджені не всюди. Більшість лічильників, які встановлено у споживачів, рахують  обсяг газу в робочих умовах, які відрізняються від стандартних (без корекції температури та тиску). Тож для коригування  обсягів газу для побутових та промислових споживачів з урахуванням «температурної» різниці розроблені спеціальні коефіцієнти.

Обсяг газу, що пройшов через побутовий лічильник, залежить від температури середовища, в якому він перебуває. Як відомо, при нижчих температурах газ стискається, а при вищих – розширюється. Через такі фізичні властивості газу, спожиті обсяги, аби не допускати викривлення в обліку, мають бути приведені до стандартних умов. Відповідно до вимог Кодексу ГР таке приведення здійснюється за додатками спеціальної Методики, яка затверджена наказом Міністерства палива та енергетики № 116 від 26.02.2004 р. Нею визначено шість груп помісячних коефіцієнтів для коригування показань лічильника в залежності від регіону та місця розташування вузла обліку газу. Навіть відстань до лічильника від входу в приміщення має значення. Тому коефіцієнти можуть відрізнятись у споживачів з ідентичним обладнанням, що живуть в однакових будинках.

Для приведення до стандартних умов показання лічильника згідно методики множать на відповідний коефіцієнт, що коливається від 1,00 до 1,12 залежно від календарного місяця та місця розташування лічильника (зовні приміщення, в опалювальному/неопалювальному приміщенні, якою є відстань від входу газопроводу в приміщення до лічильника тощо).

За допомогою цих коефіцієнтів, будь-який побутовий споживач може самостійно визначити своє споживання газу в стандартних умовах за такою формулою:

V x K = Vc

(де V – об’єм газу, виміряний лічильником, м куб.;

K – коефіцієнт приведення розрахунку за газ до стандартних умов;

Vc - об’єм газу в стандартних умовах, м куб.).

Приведення до стандартних умов стосується усіх побутових споживачів, у яких встановлені лічильники без коректорів та створює рівні умови обліку газу.

Вимоги приведення спожитих кубометрів до стандартних умов містяться в Кодексі газотранспортної системи, Кодексі газорозподільних систем, типових договорах постачання та розподілу природного газу. Ці документи затверджені Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.