Небезпечні продукти літа: як вберегтися від отруєнь?
З настанням літнього періоду зростає кількість місць стихійної торгівлі продуктами харчування, а це провокує ще більше ризиків для здоров’я населення. Адже до всіх чинників небезпеки додається ще один – температурний, тобто сприятливі умови для розвитку мікроорганізмів. Особливо це стосується домашніх молочних та м’ясних продуктів, м’яса.
Харчові продукти рослинного і тваринного походження, які реалізуються на стихійних ринках, законодавчо визначені як завідомо небезпечні і непридатні до споживання людини, вони можуть привести до захворюваності на гострі кишкові інфекції та харчового отруєння серед населення.
Для попередження харчових отруєнь необхідно виконувати
наступні основні вимоги:
- Не слід купувати продукти харчування в стихійних місцях торгівлі, у випадкових осіб;
- при купівлі харчових продуктів необхідно обов'язково звертати увагу на термін та умови зберігання і суворо їх дотримуватися;
- не варто вживати продукти, які не пройшли достатню термічну обробку, а також продукти з вичерпним терміном придатності;
- продукти, які швидко псуються: м'ясні, молочні, рибні, кремові кондитерські та інші необхідно зберігати тільки в холодильнику при температурі не вище +6 градусів;
- сирі овочі та фрукти треба ретельно мити під проточною водою, молоко – завжди необхідно кип'ятити;
- в спекотливу пору краще вилучити з меню паштети, кров'янки, салати з майонезом, заливні страви, кондитерські вироби з кремом, тому, що cаме в цих продуктах швидко розмножуються та накопичуються збудники кишкових хвороб;
- не варто купувати і не вживати в їжу гриби консервовані, солену, в'ялену, копчену рибу, які виготовлені в домашніх умовах;
- слід користуватись водою тільки з перевірених джерел як для пиття так і для приготування їжі, миття посуду.
Щоб уберегти себе від неприємностей, треба дотримуватися правил особистої гігієни, мити руки з милом, особливо перед приготуванням та вживанням страв, після відвідування туалету і повернення з громадських місць.