Прес-центр8 листопада 2018, 12:11

Небезпека спалювання побутових відходів!

У кожному помешканні в процесі життєдіяльності людини утворюється чимало непотрібних речей, серед яких є зношений одяг, пластикові банки, поліетиленові пакети, макулатура та багато іншого. Все це прийнято називати твердими побутовими відходами (Далі-ТПВ) або ж сміттям. Багато людей, спалюючи ТПВ, вважають, що вони роблять правильно, зменшуючи кількість відходів, які потрапляють на звалище, але вони не усвідомлюють того, що це призводить не тільки незручності для них самих і сусідів, але й спричиняє довгострокове забруднення навколишнього середовища. 

Спалювання ТПВ поблизу будинків може зашкодити стану вашого здоров’я, здоров’я ваших дітей та всіх хто мешкає неподалік, адже такі незаконні дії призводять до виділення в атмосферне повітря токсичних речовин, таких як чадний газ, діоксини та багато інших. Потрапляючи в організм вони викликають серцево-судинні захворювання, посилення респіраторних захворювань, таких як астма та емфізема, а також можуть викликати висипання, нудоту та головний біль. При спалюванні сміття виробляється велика кількість діоксинів, високотоксичних хімічних речовин, які можуть накопичуватися в організмі людини, постійно отруюючи та повільно вбиваючи його. Ці шкідливі речовини мають негативний вплив на роботу імунної системи, порушують роботу гормональної системи та можуть стати причиною появи ракових клітин.

Ще однією важливою забруднюючою речовиною, яка утворюється в процесі спалювання ТПВ є монооксид вуглецю. При найменшому впливі його на організм, людина може відчувати різні неврологічні зміни, включаючи втому, головний біль, нудоту та блювоту.
При спалювання ТПВ в атмосферне повітря викидаються залишки золи, які можуть містити токсичні метали, такі як ртуть, свинець, хром, кадмій, миш’як та інші важкі метали. При попаданні в організм ці метали можуть бути токсичними. Наприклад, при попаданні свинцю в організм людина може відчувати високий кров’яний тиск, страждати на серцево-судинні захворювання. Крім того, накопичення надмірної кількості свинцю в організмі може стати причиною пошкодження нирок та головного мозку. 

Не знаючи про потенційну небезпеку, люди закопують попіл від спаленого сміття на подвір’ї або ж розсіюють його у своєму садку. Садові овочі можуть поглинати метали, які містяться у золі та ставати небезпечними для споживання. Крім того, дощ може вимивати попіл в підземні та поверхневі води, забруднюючи питну воду та продукти харчування.
Крім згубного впливу на здоров’я людини, спалювання ТПВ людьми є незаконним.

Відповідно до закону України “Про відходи” спалювання побутових відходів дозволяється лише на спеціально призначених для цього підприємствах чи об’єктах та лише на енергетичні цілі з метою одержання теплової та/або електричної енергії. Аналогічне положення міститься у статті 20 закону України “Про охорону атмосферного повітря”, де зазначено, що не допускається спалювання промислових та побутових відходів, які є джерелами забруднення атмосферного повітря забруднюючими речовинами та речовинами з неприємним запахом або іншого шкідливого впливу на території населених пунктів, за винятком випадків, коли це здійснюється з використанням спеціальних установок при додержання вимог, встановлених законодавством про охорону атмосферного повітря.

Крім того, відповідно до “Державних санітарних норм та правил утримання територій населених місць”, затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 17.03.2011 року забороняється спалювати побутові відходи на об’єктах благоустрою. До таких об’єктів належать території загального користування, парки, сади, сквери, кладовища, прибудинкові території та ін. Отже, будь-яке самовільне спалювання побутових відходів, що здійснюється не у спеціально відведених місцях є заборонене законом.

Отже, для уникнення невідворотних наслідків для Вашого здоров’я та здоров’я Ваших дітей, про всі факти спалювання твердих побутових відходів необхідно повідомляти представників виконавчих комітетів сільських, селищних чи міських рад та представників Національної поліції, зателефонувавши 102, а також слід проводити роз’яснювальну роботу з порушниками екологічного законодавства. Також, необхідно звернутися зі скаргою до територіального органу Державної екологічної інспекції України, щоб ті провели перевірку та притягнули порушників до відповідальності за неналежне поводження з відходами. Крім того, кожен з нас повинен усвідомлювати шкоду, яку він спричиняє для довкілля, спалюючи непотрібні йому речі та бути свідомим того, що такі дії караються законом та тягнуть за собою адміністративну відповідальність.