Прес-центр14 вересня 2020, 08:09

Новий механізм отримання грошової компенсації одноразової допомоги «пакунок малюка»

З 01.09.2020 починає працювати новий механізм отримання грошової компенсації одноразової допомоги пакунок малюка.

Відтепер у батьків є право обирати, що для їх малюка є необхідним: чи потрібен їм одяг, якщо в них вже є діти, особливо діти, які мають маленьку різницю у віці, або якщо дитина має алергію і їй не підходять засоби, передбачені у натуральній формі пакунку.

Порядок та умови реалізації пілотного проекту “Монетизація одноразової натуральної допомоги “пакунок малюка” у 2020-2021 роках затверджено  постановою  Кабінету Міністрів України від 29 липня 2020 р. № 744.  Порядком передбачено перерахування грошової компенсації вартості одноразової натуральної допомоги “пакунок малюка” на поточний рахунок із спеціальним режимом використання батьків, у яких народилася дитина, а в разі їх відсутності — патронатних вихователів, прийомних батьків, батьків-вихователів, опікунів новонародженої дитини, відкритий в акціонерному товаристві комерційний банк “ПриватБанк”. Право на отримання такої грошової компенсації мають громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які разом з дитиною на законних підставах проживають на території України, є її батьками і забезпечують належні умови для догляду за нею та її виховання.

Для отримання компенсації батьки мають здійснити такі кроки:

звернутись до АТ «КБ «ПриватБанк»;
укласти договір з АТ «КБ «ПриватБанк», відкрити рахунок зі спеціальним режимом використання, отримати спеціальну соціальну картку «пакунок малюка»;
звернутись до управління соціального захисту населення протягом одного року з народження дитини та надати такі  документи:

заява встановленого зразка;
копія свідоцтва про народження дитини;
довідка з пологового будинку про неотримання одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка»;
копія документа про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків (крім осіб, які через релігійні переконання відмовились від прийняття РНОКПП та мають відповідну відмітку у паспорті);

протягом року самостійно витратити кошти грошової компенсації на придбання визначених товарів — дитячих товарів (засоби догляду, дитячі засоби гігієни, в тому числі підгузки, серветки, дитячого одягу та взуття, дитячого харчування, посуду, іграшок, текстилю тощо) та товарів для породіллі (прокладки лактаційні, прокладки післяпологові)  у визначених закладах торгівлі, перелік яких розміщено на офіційному сайті Мінсоцполітики за посиланням: https://pakunok-malyuka.ioc.gov.ua/outletaddresses. До переліку входять заклади торгівлі та інтернет–магазини. Перелік постійно доповнюється.

Міністерство соціальної політики України запрошує заклади торгівлі та інтернет–магазини приєднуватися до участі в проекті. Детальна інструкція з приєднання до проекту розміщена на офіційному сайті Мінсоцполітики за посиланням:https://www.msp.gov.ua/content/pakunok-malyuka.html .

 

Управління соціального захисту населення (за матеріалами офіційного сайту Мінсоцполітики)