Прес-центр13 листопада 2018, 09:11

Новопсковська районна державна адміністрація вітає районне товариство «Просвіта» імені Тараса Шевченка з ювілеєм!

            На початку листопада 2018 року Новопсковське районне товариство «Просвіта» імені Тараса Шевченка святкує  25 - річний ювілей з дня заснування.

            Шановні просвітяни!

            Прийміть теплі та сердечні вітання з нагоди 25 – річчя заснування  районного товариства.

            Ваше товариство відіграло значну роль у збереженні на території району національних традицій Слобожанського краю, у проведенні просвітницької роботи серед дітей та молоді району, у пошуковій роботі щодо збереження історії рідного краю. Ви є оберігом культурно – національної спадщини Новопсковщини.

            Висловлюємо вам щиру вдячність за вірність відданій справі. Сердечно бажаємо вам творчої енергії, вдалих пошуків, цікавих знахідок, благополуччя і достатку, здоров’я, щастя і непохитної віри  в світле майбутнє України.

             Голова райдержадміністрації Людмила Латишева.

            Довідково:

            У 2018 році виповнюється 150 років з часу заснування Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка.

           Всеукраїнське товариство «Просвіта» імені Тараса Шевченка є однією з найстаріших громадських організацій, яка відіграла вирішальну роль у збереженні української нації, протидіяла процесам денаціоналізації України, виступала за збереження її культури, мови та історії. На зламі двох віків, під час перших визвольних змагань, Всеукраїнське товариство «Просвіта» імені Тараса Шевченка демонструвало духовну єдність українців. Осередки «Просвіти» здійснювали свою діяльність на Галичині, Наддніпрянщині, Кубані і навіть на далекосхідному Зеленому Клині та в Сполучених Штатах Америки. Брали участь в діяльності Товариства в різні часи Андрій Шептицький, Михайло Грушевський, Леся Українка, Іван Франко, Михайло Коцюбинський, Юрій Федькович та багато інших видатних українців. Багато членів Товариства стали жертвами сталінського та гітлерівського режимів, які забороняли діяльність «Просвіти».

           Наприкінці 80-х років, коли агонізувала комуністична система в Україні, досвід «Просвіти» прислужився справі самоусвідомлення, самоідентифікації українців, реалізації національної ідеї, квінтесенцією якої стало проголошення Акта Незалежності 24 серпня 1991 року. Товариство брало найактивнішу участь у всіх загальнополітичних заходах, не випускало з поля зору проблему зміцнення позицій української мови як державної, підготовку Верховною Радою Закону про мови в Україні. Просвітяни продовжили взятий курс на висвітлення замовчуваних раніше сторінок нашої трагічної історії, на відродження української національної культури через видавничу, лекційно-просвітницьку діяльність, визначили як пріоритетну економічну просвіту народу. Активну участь взяли просвітяни і в конституційному процесі, який завершився перемогою демократичних сил - ухваленням 28 червня 1996 року Конституції - Основного Закону України та проголошенням статтею 10 державності української мови.