Прес-центр24 лютого 2020, 14:02

Новопсковський район вчергове довів свій високий рівень майстерності, здобувши відразу декілька перемог в обласному відкритому фестивалі-конкурсі української культури та фольклору «Бабак-fest», що проходив 22 лютого у селищі Новоайдар.

На захід, що проводиться з метою збереження самобутності українського народу та відродження культурних традицій, з’їхалися артисти та майстри з шести територій області, які були запрошені для участі в зимовому етапі фестивалю-конкурсу, що проходив під гаслом «Ой, зимонько, зима – святкувальна ти пора».
«Бабак-fest» - це свято українських традицій, в якому беруть участь творчі колективи, сольні виконавці та майстри декоративно-ужиткового мистецтва. Учасники фестивалю-конкурсу виборювали перемогу в семи номінаціях.
Новопсковський район, що змагався за перемогу у чотирьох номінаціях, представляли: народний ансамбль народної пісні «Слобода» (хормейстер Тетяна Хворостян) та районне творче обєднання «Лівша» (керівник Ганна Антошук) Новопсковського районного Центру культури та дозвілля (директор Тетяна Ігольнікова), хореографічний колектив «Грація» Донцівського СБК (керівник колективу Марина Коваленко, директор закладу Іван Скнарін), народний хор «Сіячі» Новобілянського СБК (керівник колективу Леонід Максименко, директор будинку культури Наталія Кутнякова).
По завершенні відкриття фестивалю, під час якого прозвучали слова привітання від керівництва облдержадміністрації та районної влади Новоайдара, а також були представлені делегації-учасники з м.Лисичанськ, Сватівського, Новопсковського, Попаснянського, Новоайдарського районів та Новопсковської ОТГ, розпочалася конкурсна програма.
Наші колективи гідно представили Новопсковський район, продемонструвавши високий рівень виконавської майстерності, сценічну культуру, художній смак та артистизм. У номінації «народна пісня» заслужене І місце посів народний ансамбль народної пісні «Слобода», а хореографічний колектив «Грація», в номінації «народний танець» - ІІІ місце, народний хор «Сіячі» отримав диплом за участь у фестивалі. Переможці, окрім дипломів, отримали також кубки та цінні подарунки.
Одночасно з виступами на головній сцені районного будинку культури творчих колективів та солістів, у фойє закладу діяла виставка виробів народних умільці, яку, як і виступи артистів оцінювало поважне журі. У номінації «народне декоративно-ужиткове, образотворче мистецтво» було представлено вироби Катерини Знов`як, члена районного творчого об’єднання «Лівша», а в номінації «сучасне декоративно-ужиткове, образотворче мистецтво» свої вироби презентувала керівник «Лівші» Ганна Антошук. Дівчата продемонстрували на виставці якісні та цікаві роботи, і кожна майстриня, в своїй номінації, отримала диплом ІІ ступеня, кубок та подарунок. Окрім того Ганна Антошук отримала і подарунковий сертифікат на придбання матеріалів для рукоділля: своїми вміннями та навичками цього дня вона ділилася з дітками з місцевого інтернату, куди вона була запрошена для проведення майстер-класу, на якому вихованці, разом з майстринею з ентузіазмом та завзяттям виготовляли вітальні листівки.
Значний інтерес до виробів народних умільців та зацікавленість талантом майстрів проявили присутні на заході радник Програми ООН із відновлення та розбудови миру з питань примирення та соціальної єдності Ганна Борова та заступник голови Луганської ОДА Катерина Безгинська.
Організатори заходу забезпечили учасникам не лише комфортні умови перебування, а й попіклувалися про харчування як учасників, так і всіх супроводжуючих осіб. А ми, в свою чергу, вітаємо наших учасників і переможців і пишаємося ними, а також дякуємо всім, завдяки кому ця поїздка стала можливою, за чийого сприяння на місцях, наші артисти змогли проявити себе, продемонстрували свої вміння та навички, обмінятися досвідом роботи та власними здобутками на обласному рівні.