Прес-центр7 квітня 2020, 11:04

Новопсковський відділ Старобільської місцевої прокуратури інформує

Відповідальність за незаконне придбання, виготовлення та зберігання наркотичних засобів

Поширення наркоманії в Україні останнім часом набуло характеру великомасштабного асоціального явища, що призводить до руйнування фізичного й морального здоров’я нашої нації, її генофонду, правопорядку, інтелектуального й економічного потенціалу нашої країни. Нажаль, Новопсковський район не є виключенням.

Відповідно до ст. 17, ч. 2 ст. 25 Закону України «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори», придбання, виготовлення та зберігання наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів  у будь-яких кількостях та в цілях, не передбачених зазначеним Законом, забороняється.

Водночас, статтею 309 КК України передбачена відповідальність за незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту.

Так, протягом поточного року до суду скеровано 4 обвинувальних акти стосовно жителів Новопсковського району за незаконне придбання, виготовлення та зберігання наркотичних засобів, без мети збуту. Усім обвинуваченим загрожує покарання у вигляді штрафу від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк до двох років, або арешт на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до трьох років, або позбавлення волі на той самий строк.

Робота правоохоронних органів, спрямована на протидію незаконному обігу наркотичних засобів, триває.

Прокурор Новопсковського відділу                                                       І. Губан

 

Громадянина Російської Федерації обвинувачують у наданні неправомірної вигоди прикордоннику

         Новопсковським відділом Старобільської місцевої прокуратури здійснювалося процесуальне керівництво у кримінальному провадженні стосовно громадянина Російської Федерації за фактом надання ним неправомірної вигоди службовій особі (ч. 1 ст. 369 КК України). 

Встановлено, що раніше судимий громадянин Російської Федерації, який проживає на території України без дозвільних документів, перебуваючи на території міжнародного пункту пропуску, надав інспектору прикордонної служби неправомірну вигоду в сумі 1000 гривень за надання йому дозволу на безперешкодний перетин державного кордону в напрямку до Російської Федерації.

За клопотанням сторони обвинувачення стосовно підозрюваного обрано запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту.

Наразі обвинувальний акт спрямовано на розгляд до Новопсковського районного суду.

Довідково: санкцією частини 1 статті 369 Кримінального Кодексу України передбачено покарання у вигляді штрафу в розмірі від п’ятисот до семисот п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі строком від двох до чотирьох років, або позбавлення волі на той самий строк.

Прокурор Новопсковського відділу                                                Д. Мукбаніані

Судитимуть 43-річного громадянина Російської Федерації за вчинення крадіжки.

Новопсковським відділом Старобільської місцевої прокуратури спрямовано до суду обвинувальний акт відносно громадянина Російської Федерації, який вчинив крадіжку майна у жителя Новопсковського району. Дії зловмисника органом досудового розслідування кваліфіковано за ч. 3 ст. 185 КК України (крадіжка, поєднана із проникненням у житло).

Під час досудового розслідування встановлено, що чоловік, який  неодноразово притягувався до кримінальної відповідальності, у тому числі за вимагання та грабіж, незаконно проник до домоволодіння мешканця  Новопсковського району, звідки таємно викрав телевізор, два мобільні телефони, нетбук та велосипед. Злочинними діями іноземця потерпілому завдано матеріальної шкоди на загальну суму 6456 гривень, яка відшкодована у повному розмірі.

За вчинення вказаного кримінального правопорушення чоловіку загрожує покарання у виді  позбавлення волі на строк від 3 до 6 років.

Прокурор Новопсковського відділу                                                                           І. Губан

Несплата аліментів – болюча проблема для багатьох сімей Новопсковського району.

Усім відомо, що батьки зобов’язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття. Цей обов’язок закріплено в Конституції України та в Сімейному кодексі України. Конвенція ООН про права дитини, яка діє на території України, визначила право кожної дитини на рівень життя, необхідний для фізичного, розумового, духовного, морального і соціального розвитку дитини. Презюмується, що поки чоловік і жінка живуть у шлюбі, вони спільними коштами і зусиллями забезпечують усі вказані потреби дитини. Щойно ж дитина залишається на утриманні одного з батьків, одразу постає питання про виконання другим із батьків своїх обов’язків. Несплата аліментів – болюча проблема для багатьох українських сімей.

Так, упродовж І кварталу 2020 року, Новопсковським відділом Старобільської місцевої прокуратури спрямовано до суду обвинувальні акти стосовно трьох мешканців Новопсковського району,  у кримінальних провадженнях за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених                    ст. 164 КК України (злісне ухилення від сплати встановлених рішенням суду коштів на утримання дітей (аліментів). Наразі триває судовий розгляд зазначених кримінальних проваджень.

Таким чином, Новопсковським відділом Старобільської місцевої прокуратури здійснюється захист прав і свобод неповнолітньої особи.

Ювенальний прокурор Новопсковського відділу                                                                      О. Білик

На Новопсковщині судитимуть чоловіка, який порушив недоторканность житла

Новопсковським відділом Старобільської місцевої прокуратури направлено до суду обвинувальний акт відносно громадянина за скоєння кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 162 КК України (Порушення недоторканності житла).

Так, всупереч вимог статті 30 Конституції України, статті 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, що ратифікована Законом України №475/97-ВР від 17.07.1997, якими закріплено права людини на недоторканість житла або іншого володіння особи, умисно, протиправно, без законних на те підстав, без відому та дозволу законного володільця, діючи таємно, порушуючи право недоторканості житла, шляхом вільного доступу через незачинену на замикаючий пристрій хвіртку воріт потрапив на територію земельної ділянки Свято-Успенської парафії Православної церкви, на якій розташовані службові приміщення, в тому числі житловий будинок.

Не зупиняючись на досягнутому та доводячи свій злочинний умисел до кінця, впевнившись у відсутності законного володільця та сторонніх осіб, громадянин підійшов до житлового будинку, розташованого на території вказаної земельної ділянки, де із застосуванням фізичної сили, витягнув шибку вікна та через зазначений отвір у вікні - проник всередину будинку, у якому перебував тривалий час.

Наразі судовий розгляд кримінального провадження триває.

Прокурор Новопсковського відділу                                                     К. Рідченко

Підтримання публічного обвинувачення в суді – як конституційна функція органів прокуратури

         Підтримання прокурором публічного обвинувачення в суді є однією з конституційних функцій органів прокуратури та полягає у доведенні перед судом обвинувачення з метою забезпечення кримінальної відповідальності особи, яка вчинила кримінальне правопорушення, та є вагомою складовою частиною прийняття судом законного та обґрунтованого рішення.  

         Так, упродовж 2019 року до реальної міри покарання засуджено 14 осіб, публічне обвинувачення по яким підтримувалось працівниками Новопсковського відділу Старобільської місцевої прокуратури, зокрема до покарання у виді позбавлення волі10 осіб, до покарання у виді арешту4 особи.

Загалом у вказаному звітному періоді 40 осіб звільнені від відбування реального покарання, з них: у виді позбавлення волі - 32 особи, у виді обмеження волі - 8 осіб.

         Слід зазначити, що протягом І кварталу 2020 року до реальної міри покарання засуджено 2 особи, обвинувачення по яким підтримувалось працівниками Новопсковського відділу Старобільської місцевої прокуратури, з них до покарання у виді позбавлення волі2 особи.

Загалом у даному звітному періоді 7 осіб звільнені від відбування реального покарання, з них: 7 - у виді позбавлення волі.

Прокурор Новопсковського відділу Старобільської місцевої прокуратури                                                    А.С. Ляхов

За заявою (позовом) Новопсковського відділу Старобільської місцевої прокуратури земельну ділянку передано

у комунальну власність сільської ради

Новопсковським відділом Старобільської місцевої прокуратури постійно вивчається стан законності додержання вимог земельного законодавства.

Так, за підсумками опрацювання інформації органів місцевого самоврядування щодо додержання вимог земельного законодавства Новопсковським відділом Старобільської місцевої прокуратури подано до Новопсковського районного суду Луганської області заяву (позов) про визнання відумерлою спадщини у вигляді права на земельну частку (пай) площею 10,89 умовних кадастрових гектарів, вартістю 218 593,48 грн.

Рішенням Новопсковського районного суду Луганської області від 19.03.2020 вказану заяву (позов) задоволено у повному обсязі, земельну частку (пай) площею 10,89 умовних кадастрових гектарів передано у комунальну власність органу місцевого самоврядування.

Наразі очікується набрання рішенням суду законної сили, після чого вирішуватиметься питання щодо оформлення земельної ділянки.

Слід зазначити, що отримавши у комунальну власність вказану земельну ділянку сільська рада рада зможе отримати додатковий ресурс для поповнення місцевого бюджету шляхом здачі вказаної земельної ділянки в оренду, її продажу або інших цілей.

 Прокурор Новопсковського відділу Старобільської місцевої прокуратури                                                    А.С. Ляхов

ЗВІЛЬНЕННЯ ВІД КРИМІНАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ЗА НЕЗАКОННЕ ПОВОДЖЕННЯ ЗІ ЗБРОЄЮ ЧИ БОЙОВИМИ ПРИПАСАМИ

Досить поширеними є факти вчинення жителями Новопсковського району кримінальних правопорушень, передбачених статтею 263 Кримінального кодексу України, а саме носіння, зберігання, придбання, передача чи збут вогнепальної зброї (крім гладкоствольної мисливської), бойових припасів, вибухових речовин або вибухових пристроїв без передбаченого законом дозволу. Досить часто громадяни не розуміють, що підбираючи знайдені ними, зброю, набої чи інші боєприпаси вони вчиняють тяжкий злочин, за який законом передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до семи років.

Разом з тим, відповідно до  положення ч. 3 ст. 263 КК України особа, яка добровільно здала органам влади зброю, бойові припаси, вибухові речовини або вибухові пристрої, звільняється від кримінальної відповідальності. Так, з початку року, Новопсковським відділом Старобільської місцевої прокуратури скеровано до суду 4 клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності на підставі ч. 3 ст. 263 КК України.

Також нагадуємо, що особи, які добровільно здають мисливську вогнепальну, холодну, газову зброю, у подальшому, після перевірки та оформлення відповідних документів, можуть зареєструвати цю зброю в особисту власність і використовувати її на законних підставах.

Прокурор Новопсковського відділу                                                          І. Губан

Результати  нагляду прокурорів Новопсковського відділу Старобільської місцевої прокуратури за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях, а також при застосуванні інших примусових заходів примусового характеру, пов’язаних з   обмеженням особистої свободи громадян  у 1 кварталі 2020 року

         У сучасних умовах реформування системи кримінальних покарань особливої актуальності набувають питання створення дійових механізмів щодо забезпечення основного принципу Конституції України, згідно з яким людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні  найвищою  соціальною  цінністю ( стаття 3  Конституції України). 

         Відповідно до вимог наказу Генеральної прокуратури України  №161 від 20.04.2016 «Про організацію діяльності прокурорів з нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян» Новопсковським відділом Старобільської місцевої прокуратури протягом 1 кварталу 2020 року вживались заходи направлені на додержання законів відповідними органами при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях  та  застосуванні заходів   примусового  характеру стосовно громадян.           

         У результаті перевірок додержання відповідальними особами правоохоронних органів та органів місцевого самоврядування  вимог закону при застосуванні заходів примусового характеру стосовно громадян, а також додержання їх конституційних прав і свобод, встановлено, що в окремих випадках ще не належним чином відповідними посадовими особами дотримуються вимоги закону, у тому числі допускаються порушення прав громадян при адміністративному затриманні громадян, виконанні стягнення у виді адміністративного арешту, здійсненні індивідуально-профілактичної роботи з  особами, що ведуть антисоціальний спосіб життя, тощо.

        Слід зазначити що працівниками Новопсковського відділу місцевої прокуратури за результатами відповідних перевірок та виявлених порушень закону керівникам правоохоронних органів та органів місцевого самоврядування в порядку ст. 26 Закону України «Про прокуратуру»  внесено  4 письмові вказівки, за результатами розгляду яких  4 посадових осіб притягнуті до дисциплінарної відповідальності, в подальшому виявлені порушення закону усунуті, у тому числі конституційні права громадян поновлені завдяки своєчасним вжитим  заходам прокурорського реагування,         робота на вказаному напрямку діяльності продовжується.

Прокурор Новопсковського відділу Старобільської місцевої прокуратури                                              М.М. Сичов