Прес-центр9 грудня 2020, 08:12

Он-лайн будинок юстиції. Як подати документи для державної реєстрації громадської організації зі статусом юридичної особи онлайн

Після створення громадської організації перед засновниками постає необхідність подати документи для державної реєстрації.

            Зробити це можна звернувшись до уповноваженого органу з питань державної реєстрації (особисто, надіслати документи поштовим відправленням), подати документи для державної реєстрації через центр надання адміністративних послуг або скориставшись онлайн послугами Міністерства юстиції України за допомогою Он-лайн будинку юстиції.

            Он-лайн будинок юстиції (посилання у мережі Інтернет - https://online.minjust.gov.ua) (далі – Портал), як онлайн сервіс, забезпечує можливість подачі документів для державної реєстрації громадської організації зі статусом юридичної особи онлайн.

            Обов'язковою умовою подання документів для державної реєстрації через Портал є наявність електронного цифрового підпису (далі - ЕЦП) засновників громадської організації та заявника – особи, яка має право представляти громадську організацію для здійснення реєстраційних дій.

            Документи для державної реєстрації в електронній формі подаються заявником через персональній кабінет на Порталі. Після реєстрації у персональному кабінеті на Порталі необхідно увійти до розділу "Послуги", у цьому розділі обрати "Подати заяву", і перейти "Державна реєстрація створення громадської організації зі статусом юридичної особи".

            Далі заявником заповнюється заява про державну реєстрацію створення юридичної особи. При заповненні заяви необхідно уважно ставитись до внесення відомостей до відповідних граф та блоків. По закінченню формування заяви заявником завантажуються у форматі PDF документи, які подаються для державної реєстрації створення громадської організації зі статусом юридичної особи відповідно до переліку визначеного діючим законодавством.

            Підписання документів здійснюється за допомогою ЕЦП. Далі необхідно перевірити заповнену та сформовану заяву і завантажені документи після чого заявник підписує ЕЦП заяву.

            Потім, користуючись порадами на Порталі, засновники підписують ЕЦП протокол установчих зборів засновників та установчий документ.

            Заява та документи автоматично відправляються на розгляд державному реєстратору після підписання документів всіма засновниками! Тому, перед підписанням заяви та документів ЕЦП, необхідно уважно перевірити їх, оскільки після підписання документів засновниками їх неможливо корегувати, вносити зміни тощо.

            Протягом трьох робочих днів у персональному кабінеті на Порталі заявник отримує відповідь про державну реєстрацію громадської організації зі статусом юридичної особи або про відмову в державній реєстрації.

            Контактні номери телефонів з питань державної реєстрації громадських формувань у Луганській області - 0645242216, 0953624202.

_____________________________________________________________________________