Прес-центр30 травня 2019, 15:05

ОПЕРАТИВНА ІНФОРМАЦІЯ ЩОДО РОЗВИТКУ ТА РОЗПОВСЮДЖЕННЯ ШКІДНИКІВ ТА ХВОРОБ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР У ГОСПОДАРСТВАХ ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ сЯкорьтаном на 30 травня 2019 рік

 

 

Погодні умови третьої декади травня характеризувалася помірно теплою з опадами погодою. Середньодобова температура повітря за звітну декаду коливалася від +17,0-+18,5С. Максимальна температура повітря сягала + 27 +29С тепла, мінімальна опускалася до +4С.Середня відносна вологість повітря коливалась в межах 70%. На території області  протягом звітної декади травня випадали опади (дощі та зливи). Кількість опадів за декаду становить від 14,5мм (північні райони) до 62мм-72,3мм. Сума ефективних температур (через +10C) - +156C + 160С.

Агрометеорологічні умови останньої декади травня були сприятливими  для росту та розвитку сільськогосподарських рослин. В посівах кукурудзи, соняшника, озимих та ярих зернових культур проходить літ лучного метелика. Відмічається масовий розвиток листогризучих совок, чортополохівки, відмічається масове відродження личинок клопа шкідливої черепашки, злакової пʼявиці.

Агрометеорологічні умови звітної декади сприяли подальшому  розвитку хвороб у посівах сільськогосподарських культур.

Фенофази розвитку с/г культур

Озима пшениця – колосіння                                Картопля - сходи

Озимий ріпак – цвітіння                             Горох – гілкування

Багаторічні трави – цвітіння                                Ярі культури – трубкування 

Кукурудза –утворення 5-7 листків              Соняшник – 5-6 справжні листків

Яблуня – ріст завʼязі                               

 

БАГАТОЇДНІ ШКІДНИКИ

У посівах соняшника продовжують шкодити жуки піщаного мідляка. Середня чисельність шкідника становить 0,8-2 екз/кв.м, осередково - 3екз. Переважно в слабкому ступені пошкоджено 1,8-5 % рослин.

       Дротяники та несправжні дротяники продовжують живлення на заселених посівах. Добре зволожений грунт сприяє розвитку шкідника у поверхневих шарах грунту.

Підгризаючі совки

З 18 травня відмічається масовий літ та відкладання яєць озимої совки. З 28 травня на території області відмічається початок відродження гусениць озимої совки на бур’янах. Масове відродження очікується на початку червня. Середня чисельність гусениць складає 0,3, максимально – 1 екз/кв.м. Найбільшу небезпеку шкідник створюватиме на забур’янених овочевих та просапних культурах.

З 25 травня відмічається початок льоту метеликів окличної совки, з 28- травня масовий літ та початок відкладання яєць.

 Підвищений температурний режим, випадання опадів, наявність достатньої кількості квітучої рослинності створюватимуть сприятливі умови для активного розвитку та шкідливості підгризаючих совок.

Листогризучі

Продовжується відродження гусениць совки-гамми, гусениці перебувають у молодших віках. Чисельність гусениць становить 0,5-0,6 екз/кв.м, максимально 2 екз/кв.м. Літ метеликів продовжується, відмічено у крайових смугах посівів соняшника.

У посівах багаторічних трав з 22-23 травня проходе відродження гусениць люцернової совки(0,4-2 екз/кв.м).

У звітній декаді відмічається початок відродження гусениць капустяної совки (на бур’янах, ранній капусті).

З 21 травня відмічено початок відродження гусениць совки С-чорна у посівах багаторічних трав (0,4-2екз/кв.м).

Продовжується літ, яйцекладка та відродження гусениць чортополохівки, переважно на бурʼянах. У крайових смугах посівів соняшника були виявлені гусениці І та ІІ віків (осередково). Гусениці скелетують  листя, скріплюючи його павутинками. У роки масової появи, знищивши бур'яни, гусінь відчутної шкоди може завдати рослинам сої, соняшника, овочевих і баштанних культур, іншим, передусім, засміченим посівам. На присадибних ділянках не нехтують також айстрами, лавандою, тощо.

В посівах багаторічних трав, на невгіддях продовжується літ лучного метелика. Інтенсивність льоту становить 2-5 метелика у полі зору. З 24 травня відмічається масове відкладання яєць самками метелика та початок відродження гусениць на бур’яні (Новопсковський, Старобільський райони). Наявність квітучої рослинності, помірно тепла з опадами погода  сприяє розвитку метеликів (не виключається можливість виникнення осередків із підвищеною чисельністю шкідника, особливо на забур’янених посівах).

Продовжується літ метеликів АБМ. На світлопастку потрапляють поодинокі метелики. Гусениці АББ знаходяться в першому та другому віці, гнізд з гусеницями ще не виявляється.

Крайові смуги посівів зернових та просапних культур заселяються нестадними видами саранових (0,6-2екз/кв.м). На невгіддях чисельність нестадних видів саранових становить до 5 екз/кв.м. Пошкоджено 1,1-4 % рослин. Саранові представлені переважно видами нестадних кобилок (блакитнокрила, чорна смугаста, хрестовичка та ін.)

 

 

ШКІДНИКИ ЗЕРНОВИХ КУЛЬТУР

Клоп шкідлива черепашка

У посівах озимої пшениці проходе відродження личинок клопа шкідливої черепашки. Чисельність дорослих клопів у посівах озимої пшениці становить 0,6-2 екз/кв.м. Середня чисельність становить 0,3-0,6 лич/кв.м. Личинки перебувають у І та ІІ віці. Завдавати шкоду рослинам личинки починають з другого віку. Погодні умови  (дощі) були стримуючим фактором активного розвитку шкідника у посівах колосових культур. Масового заселення посівів шкідником не спостерігається також завдяки вчасно проведеним обробкам проти комплексу шкідників.

Хлібна смугаста блішка

В посівах озимих та ярих зернових культур продовжується пошкодження рослин хлібною смугастою блішкою. Чисельність шкідника в теплі та сонячні дні становила 3-6 екз/кв.м, максимально-10екз. Пошкоджено 5,6-10% рослин у слабкому та середньому ступенях.  

Злакова пʼявиця

У посівах озимих та ярих зернових колосових культур проходе   шкодочинність личинок п’явиці. За чисельності 0,4-1екз пошкоджено 0,8-3% рослин. Чисельність шкідника не перевищує ЕПШ.

Помірно тепла та волога погода сприяють масовому  розвитку  злакової попелиці у посівах зернових культур..

Злакові мухи

У посівах озимої пшениці з 24 травня відмічається лялькування личинок гессенської та чорної пшеничної мух.

З 18 травня відмічено масове відкладання яєць та початок відродження личинок шведських мух на рослинах ярого ячменю.

З 20 травня відмічається відродження личинок шведських мух на кукурудзі .

На посівах ячменя виявляються поодинокі пошкоджені листя личинками мінуючої мухи.

У звітній декаді відмічається літ та відкладання яєць хлібним пильщиком в посівах озимої пшениці. За допомогою пилкоподібного яйцекладу самка робить надріз на стеблі між колосоніжкою і верхнім вузлом і заглиблює яйце всередину соломини. Вона відкладає в середньому 30 – 50 яєць, обираючи більш розвинені стебла з товстою соломиною. Ембріональний розвиток триває 5 – 10 діб.

Пшеничний трипс

Наприкінці третьої  декади травня (з 27-29 травня) відмічається початок відродження личинок пшеничного трипса озимої пшениці (осередково). Шкідник виявляється у посівах озимої пшениці з чисельністю імаго 2,2-4 екз/ рос., личинок – 1-3/колос. Масова поява дорослих трипсів зазвичай збігається з початком колосіння озимої пшениці.

Хімічний захист посівів від пшеничного трипса зазвичай поєднують із захистом від шкідливої черепашки.

Хвороби озимої пшениці

Помірно тепла та дощова погода звітного періоду сприяє подальшому ураженню рослин озимої пшениці хворобами. З метою боротьби та профілактики захворювань рослин у господарствах області проводяться обробітки посівів озимих зернових культур проти комплексу хвороб фунгіцидами.

Прояв септоріозу на листі озимих колосових культур спостерігається на 25% обстежених площ, уражено 3-7 % рослин, розвиток хвороби 1,6 %. Борошниста роса виявляється на 14 % обстежених площ у загущених крайових смугах посівів, уражено 2,5-5% рослин, розвиток хвороби 1,2%.

На 15 % посівів ячменю спостерігається ураження сітчатою плямистістю: уражено 1,5-4 % рослин, розвиток хвороби 1,6 %. Темно – бура плямистість листя ячменю виявлена на 10 % обстежених площ, уражено 1,3 – 4 % рослин, розвиток хвороби 1,3 %.

Шкідники гороху та багаторічних трав

Посіви багаторічних трав продовжують пошкоджувати личинки  клопів-сліпняків, люцернового клопа,фітономуса. Середня чисельність шкідника становить 0,5-3 екз/кв.м,пошкоджено до 6% рослин, переважно в слабкому ступені.

У посівах гороху та багаторічних трав проходе розвиток  горохової попелиці. Чисельність фітофага становить 1-6, екз/рослину. Попелиці висмоктують сік з рослин і вводять у них токсичні ферменти. Пошкоджені рослини відстають у рості, що призводить до зменшення урожаю та погіршення якості насіння. На чисельність попелиць впливають дощові зливи, які змивають комах на землю, холодна погода, що затримує розвиток шкідника, літня спека й посуха.

У посівах гірчиці шкодять хрестоцвіті блішки, чисельність шкідника 2,5-6 екз на кв.м.

У звітній декаді у посівах гірчиці проходе відродження личинок капустяної молі.

Шкідники соняшника

Погодні умови другої декади травня сприяли заселенню посівів соняшника тютюновим трипсом та геліхризовою попелицею. В середньому нараховується 1,5-3, максимально – 5 екз./кв.м.

Посіви соняшника пізнього строку сівби продовжують пошкоджуватися  звичайним довгоносиком та піщаним мідляком.

 

 

Шкідники озимого ріпаку

Посіви ріпаку знаходяться у фазі масове цвітіння - утворення стручків. У посівах продовжують свій розвиток та шкодочинність:  ріпаковий квіткоїд, прихованохоботники, капустяна попелиця. Своєчасні обробки хімічними засобами стримують заселення культури шкідниками.

Шкідники овочевих культур

Ранню та пізню капусту на присадибних ділянках пошкоджують личинки капустяної мухи (0,5лич/рос) та капустяної молі (0,5-2 екз/рос).

На картоплі та томатах проходе відродження та живлення личинок колорадського жука. Середня чисельність личинок становить 7-16 екз/кущ, імаго-3,6 екз. Проти личинок колорадського жука на картоплі й томатах (приватний сектор) проводяться хімічні обробки дозволеними до використання препаратами. Біологічна ефективність обробітку складає 80-92%.

Жуки хрестоцвітих блішок продовжують дошкуляти капусті, редисці.

Продовжується розвиток гусениць капустяного білана на бурʼянах.

Личинки цибулевої мухи за чисельності 1,1-3 лич/рос пошкоджують цибулю у приватному секторі.

Шкідники саду

У яблуневих насадженнях продовжується пошкодження листків яблуні листогризучими  шкідниками : листокруткою, яблуневою міллю.

З 10 травня –  утворення гнізд яблуневою горностаєвою міллю, з 16-го – масове утворення гнізд.

Повсюдно в садах продовжується шкодочинність попелиці. Погодні умови звітної декади сприяють розвитку шкідника.

З  25-27 травня відмічається масовий літ метеликів яблуневої плодожерки. Інтенсивність льоту: 1-3 метелика на світлову пастку. Початок відродження гусениць плодожерки відмічено з 28 травня, масове очікується на початку червня.

Продовжується подальше пошкодження листків яблуні листогризучими шкідниками: листокруткою, яблуневою міллю та сисними: – кліщами, попелицею. Погодні умови сприяють масовому розвитку  яблуневої попелиці.

Хвороби плодових культур

Погодні умови  травня (тепла та дощова) сприяли зростанню  хвороб у яблуневих насадженнях. Борошнистою росою уражено 15-20% дерев, в середньому3- 5% листкових розеток, максимально 10% з розвитком  хвороби 2%. Паршою уражено 5- 10% дерев. Листя уражено в середньому 2%, максимально 9 % з розвитком хвороби  1%.