Прес-центр15 листопада 2017, 09:11

Остерігайтеся шахрайства в мережі інтернет.

Новопсковським відділом Старобільської місцевої прокуратури проводиться роз’яснювальна робота серед населення щодо шахрайства в мережі Інтернет.

В час розвитку інформаційних технологій більшість людей здійснюють через інтернет масу дій: поповнення рахунків інтернету і мобільного телефону, купівля речей через онлайн-магазини, оплата комунальних рахунків, а також роботу у всесвітній павутині. Але з активізацією грошових операцій в мережі почастішали випадки шахрайства в інтернеті.

На даний час у мережі Інтернет існує безліч «шахрайських схем», однією з таких схем є «Виграш в лотерею». Наприклад: Вам прийшло повідомлення, що ви — щасливчик, який виграв приз, і щоб його отримати, вам треба спочатку відправити безкоштовне SMS-повідомлення на вказаний короткий номер. Після цього з рахунку Вашого телефону знімається велика сума.

Або, дзвінки від «Представників служби безпеки банку», шахраї надсилають SMS-повідомлення з різних невідомих номерів нібито від імені банку про блокування картки та необхідність зателефонувати до Контакт-центру. Прийнявши Ваш дзвінок, зловмисники намагаються дізнатись персональні дані, зокрема номер картки. Співробітники банку не мають права надсилати SMS-повідомлення, телефонувати клієнту з невідомого номера з метою отримання конфіденційної інформації по платіжній картці та просити назвати ці дані по телефону.

Тож, щоб уберегти себе від зазначеного виду шахрайства, варто пам’ятати,  що не можна розголошувати конфіденційну інформацію - кодове слово, номер картки, термін її дії, PIN-код, CVC / CVV-код (3 цифри на зворотному боці картки) - ні знайомим, ні стороннім, ні тим більше тим особам, які представляються співробітниками банку.

У випадку, коли Ви все ж стали жертвою шахрайських дій, не варто зволікати, терміново звертайтеся до правоохоронних органів особисто або за телефоном «102» та детально опишіть обставини, при яких Вас ошукали.

 

К. Рідченко, прокурор Новопсковського відділу Старобільської місцевої прокуратури