Прес-центр9 червня 2020, 16:06

Перші роботодавці Новопсковщини отримали допомогу по частковому безробіттю для 31 працівника

Програма фінансової підтримки малого та середнього бізнесу на період карантину вже активно діє на території України. Насамперед вона покликана зберегти робочі місця, а надалі – стимулювати відновлення бізнесу після завершення дії обмежувальних заходів. Кошти передбачені для виплати частини заробітної плати найманим працівникам за час вимушеної зупинки діяльності підприємства чи скорочення робочого часу.

 Станом на 09.06.2020 року 6 суб’єктів малого та середнього підприємництва Новопсковського району подали пакети документів до служби зайнятості на отримання допомоги по частковому безробіттю, 4 з яких вже отримали кошти у сумі 58.7 тис. грн. Незабаром ці кошти надійдуть на рахунки 31 працівника, які втратили частину заробітної плати у  зв’язку з скороченням робочого  часу на період дії карантину. До ведення обмежень, вони працювали у сфері торгівлі та на виробництві хлібобулочних виробів.   Відповідно до законодавства роботодавець зобов’язаний перерахувати їм кошти протягом трьох робочих днів.

Ще двоє роботодавців доопрацьовують пакети документів та після ухвалення відповідних рішень зможуть отримати державну підтримку.

          Наразі Новопсковський районний центр зайнятості нагадує, що зміни в законодавстві про додаткову підтримку бізнесу в період карантину набули чинності. Це і Закон України  № 591-ІХ "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо додаткової підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення короновірусної хвороби (СОVID-19)", і Постанова КМУ від 03 червня 2020 р. № 453 «Про внесення змін до Порядку надання та повернення коштів, спрямованих на фінансування допомоги по частковому безробіттю на період карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».

Відтепер допомога по частковому безробіттю стала доступна практично всім підприємцям та підприємствам, які зупинили чи скоротили діяльність через карантин. Зокрема:

  • можливість отримувати допомогу по частковому безробіттю можуть тепер не тільки наймані працівники, а й фізичні особи - підприємці;
  • термін для звернення за отриманням допомоги по частковому безробіттю збільшено до 90 календарних днів з моменту зупинення (скорочення) діяльності;
  •  допомога по частковому безробіттю звільнена від оподаткування.

          Закликаємо всіх роботодавців та фізичних осіб - підприємців, які зупинили чи скоротили діяльність на період карантину, звертатися до центру зайнятості. Підтримка державою малого та середнього бізнесу продовжується.