Прес-центр7 листопада 2018, 11:11

Первинна допомога при опіках. Профілактика опікових травм у дітей

          Опік – один з найважчих видів травм, які може отримати дитина. Він несе з собою сильні больові відчуття, а також може призвести до тяжких ран, інвалідності і навіть смерті.Опіки набагато частіше зустрічаються у дітей молодшого віку, що пояснюється властивою цьому віку допитливістю, невмінням оцінити небезпеку і недостатньою координацією рухів.

           Всі опіки можуть бути поділені на кілька основних груп:

– отримані під впливом високої температури,

– отримані в результаті впливу електрики,

– викликаються хімічними речовинами.

Чим довший вплив фактора, що викликає опік, і чим вище його температура, тим серйозніші наслідки для організму дитини. Страждають, в першу чергу, шкірні покриви і слизова. Потім підшкірна жирова клітковина, сухожилля, м’язи, кістки.

         Ступені опіків

Ступені опіків у дітей розрізняються залежно від тяжкості ураження.

         Опіки першого ступеня

Спостерігається невелике почервоніння шкіри, набряки. Зазвичай протягом кількох днів зазначені прояви безслідно зникають.

         Опіки другого ступеня

На обпаленій шкірі виступають заповнені прозорою жовтуватою рідиною міхури, поверхня яких не порушена і не напружена. Навколо пухирів почервоніла шкіра. Повне загоєння ураженої поверхні відбувається через 10-14 днів.

         Опіки третього А та Б ступенів

На шкірі з’являються пухирі, що мають велику площу. Уражається шкіра , підшкірна клітковина .Пухирі з домішками крові . Для повного загоєння потрібно від трьох до шести тижнів, завжди залишаються рубці

          Опіки четвертого ступеня

При цих самих важких опіках пошкоджуються не тільки шкіра і підшкірно-жирова клітковина, а також тканини ,що знаходяться під ними:  сухожилля, м’язи, кістки. На місці ураження утворюється товстий темно-коричневий чи чорний струп, навколо якого поширюється великий набряк м’яких тканин.Загоєння таких опіків у дітей триває кілька місяців.Опіки четвертого ступеня завжди залишають глибокі рубці і можуть призвести до порушення рухових функцій тіла і, відповідно, інвалідності.                          

При першій допомозі при опіках застосовують правило «ЗОНТ» (Звільни, Охолоди, Накрий, Телефонуй 103)

Припинити вплив фактора, що травмує.
Охолодження опікової поверхні(вода).
Асептичні пов'язки на рану.
Раннє адекватне знеболювання (парацетамол, ібупрофен по віку дитини).
Госпіталізація дитини в медичний заклад.

Чим менша дитина тим менший об’єм опікової травми приводить до опікового шоку. 

             Найчастішими помилками при наданні допомоги  дитині , що отримала опіки є пізнє звернення за мед. допомогою та самолікування. В лікуванні опіків народна творчість не знає меж – до опікової рани прикладають яйце, муку, горілку, жир і т.д. Не робіть цього!!! Цим ви посилюєте страждання дитини та інфікуєте рану.

Як не прикро усвідомити батькам, але основною причиною дитячого травматизму і зокрема опіків є батьківський недогляд. Ситуація, яку легше запобігти чим тривало лікувати.

         Запобігти опікам у малюків допоможуть прості правила: 
1. Не дозволяйте маленькій дитині самостійно відкривати крани у ванній і на кухні до тих пір, поки він не буде вміти змішувати гарячу і холодну воду.
2. Не переносьте гарячі рідини і їжу над тими місцями, де грає дитина. 
3. Не відкривайте духовку, якщо на кухні знаходиться маленька дитина. 
4. Під час пікніка не дозволяйте малюкові наближатися до мангалу.
5. При готуванні на плиті включайте далекі конфорки і поверніть каструлі ручками всередину.

6. Не відкладайте лагодження несправних електричних розеток і вилок. Не використовуйте прилади з несправною проводкою. 
7. Відмовтеся від використання обігрівачів з відкритою спіраллю. 
8. Не вчіть дитину користуватися запальничками або сірниками, поки не будете впевнені, що він розуміє їх потенційну небезпеку.

9. Ніколи не приносите в будинок, де є маленькі діти, будь-які їдкі рідини. Побутову хімію прибирайте на шафи, а краще - під замок. 
10. Не дозволяйте дітям запускати феєрверки - в тому числі і грати з бенгальськими вогнями, хлопавками або невеликими петардами.

Бережіть своїх дітей!

Не залишайте їх без нагляду, щоб не причинити їм біль і страждання.