Прес-центр9 cічня 2019, 16:01

Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вирішення питання колективної власності на землю, удосконалення правил землекористування у масивах земель сільськогосподарського призначення, запобігання рейдерству та стимулювання зрошення в Укр

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вирішення питання колективної власності на землю, удосконалення правил землекористування у масивах земель сільськогосподарського призначення, запобігання рейдерству та стимулювання зрошення в Україні» № 2498-VIII ( 2498-19 ) від 10.07.2018 було внесено зміни  до Закону України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)» шляхом викладення цього закону у новій редакції. Зазначені зміни набрали чинності з 01.01.2019.

            Згідно зі змінами, внесеними до Закону України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)» підставою для  виділення  земельних ділянок в натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв) є  рішення відповідної сільської, селищної, міської ради. Особи, власники  сертифікатів  на  право  на  земельну частку (пай), які виявили бажання одержати належну їм  земельну частку (пай) в натурі (на місцевості),  мають подати до відповідної сільської, селищної, міської  ради  заяву  про виділення їм земельної частки (паю) в натурі (на місцевості).  У разі подання заяв про виділення земельних часток (паїв) у натурі (на місцевості) більшістю власників земельних часток (паїв) у  межах  одного сільськогосподарського  підприємства рішення  про  розробку проекту землеустрою щодо організації території земельних часток (паїв) буде прийматися відповідною сільською, селищною, міською радою. Нерозподілені  земельні  ділянки,  невитребувані частки (паї) після  формування  їх  у  земельні ділянки за рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради будуть передаватися в оренду для використання за цільовим призначенням на строк до дня державної реєстрації  права  власності на таку земельну ділянку,  про що зазначається  у  договорі  оренди  земельної  ділянки.

   Тобто всі повноваження райдержадміністрації щодо розпорядження невитребуваними земельними ділянками, розташованими за межами населених пунктів, перейдуть до сільських, селищних рад.

Відповідно до ст. 13 Закону України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)» нерозподілені земельні ділянки, невитребувані частки (паї) після формування їх у земельні ділянки можуть передаватися в оренду для використання за цільовим призначенням на строк до дня державної реєстрації права власності на таку земельну ділянку за рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради.

            Крім того, відповідно до ст. 13 зміненого Закону у  разі,  якщо  до  1  січня  2025 року власник невитребуваної земельної  частки  (паю)  або  його  спадкоємець  не оформив право власності на земельну ділянку, він вважається таким, що відмовився від одержання земельної ділянки.  Така  невитребувана земельна частка (пай) після формування її у  земельну  ділянку  за рішенням відповідної сільської, селищної, міської   ради   (у   разі   необхідності  формування)  за  заявою відповідної ради на підставі рішення суду передається у комунальну власність   територіальної   громади,   на   території  якої  вона розташована, у порядку визнання майна безхазяйним.  За позовом власнику невитребуваної земельної частки (паю) або його  спадкоємцю  у  разі  пропуску  строку  для  оформлення права власності   на  земельну  ділянку  з  поважної  причини  суд  може визначити  додатковий  строк,  достатній  для такого оформлення. У разі  відсутності  земель  сільськогосподарських угідь колективної власності  така  земельна частка (пай) може бути виділена в натурі (на  місцевості)  за  рахунок  земель запасу комунальної власності відповідної територіальної громади (за наявності таких земель). Протягом 7 років з дня державної реєстрації права комунальної власності   на   земельну  ділянку,  сформовану  з  невитребуваної земельної  частки  (паю),  забороняється  передача  її  у приватну власність  (крім  передачі  її  власнику  невитребуваної земельної частки (паю) або його спадкоємцям).