Прес-центр14 березня 2018, 15:03

Проведено районний семінар-практикум для вчителів математики та фізики.

        13 березня 2018 року в Новорозсошанській ЗОШ І-ІІІ ступенів  відповідно до річного плану роботи районного методичного об’єднання  вчителів математики та фізики, з метою підвищення фахового рівня  вчителів закладів загальної середньої освіти району відбувся районний семінар-практикум з проблеми: «Використання ІКТ як засобу розвитку пізнавальної діяльності учнів та формування творчої особистості на уроках математики. Розвиток логічного та критичного мислення на уроках фізики».

        Відкриті уроки фізики провів Рідченко Анатолій Якович, незмінний протягом сорока років керівник районного методичного об’єднання вчителів фізики, вчитель вищої кваліфікаційної категорії, що має педагогічне звання «вчитель-методист». Присутні були захоплені майстерністю Рідченка А.Я., його вмінням пояснити складний навчальний матеріал «Основи теорії відносності» учням 10 класу просто, наочно, доступно, і  водночас з дотриманням дидактичного принципу науковості. Вражає вміння вчителя не залишити поза увагою жодного учня, зацікавити, стимулювати, активізувати навчальну діяльність старшокласників. Розв`язування складних задач вчитель перетворив у захопливе дійство, при якому учні наввипередки намагаються досягти правильної відповіді. Досвідчений педагог вміло утримує активність класу протягом всього уроку, застосовуючи оригінальні педагогічні елементи та методичні знахідки. Харизма вчителя, його любов до дітей створюють на уроці сприятливий психологічний клімат, повне взаєморозуміння, невимушену, творчу атмосферу. Повага учнів до свого вчителя знаходить відображення у їх ставленні до вивчення фізики, старанній підготовці до занять. Відвідані уроки Рідченка А.Я. стали майстер-класом не тільки для молодих спеціалістів, а й для  вчителів з вагомим стажем.                                   

        Вчитель математики та інформатики Кирильченко Галина Андріївна очолює районне методичне об’єднання  вчителів інформатики, має кваліфікаційну категорію «спеціаліст вищої  категорії» та педагогічне звання «старший учитель», постійно надає практичну допомогу педагогічним працівникам району. Кирильченко Г.А. йде в ногу з часом, володіє інноваційними освітніми методиками й технологіями, активно їх використовує в освітньому процесі та поширює серед колег. На уроці алгебри, який проходив у комп’ютерному кабінеті, вчителька наглядно продемонструвала, як використання ІКТ  дає можливість не тільки зацікавити учнів, а й наповнити урок різноманітними формами навчальної діяльності, суттєво підвищити насиченість, темп роботи, раціонально розподілити час. Робота в групах,  ефективно застосована в одинадцятому класі,  виховує вміння працювати в колективі, нести відповідальність за результати своєї роботи, що є особливо актуальним для випускників школи. Зацікавили присутніх картки знань учнів, графіки самооцінювання, прийом «Фішбоун», використання яких підвищує навчальний інтерес учнів. Вдалою та доречною була підготовлена учнями презентація міні-проектів, які демонструють широке застосування здавалося б абстрактної показникової функції не лише в різних галузях наук, а й на практиці: в медицині, енергетиці, банківській справі, сільському господарстві, промисловості.

Продуктивним було обговорення уроків, обмін думками. Учасники семінару отримали цінний практичний досвід, кожен поповнив та збагатив свою методичну  скарбничку.