Прес-центр2 лютого 2018, 17:02

Розвиток аграрного сектору вимагає стратегічного планування, – Юрій Гарбуз

Сьогодні, 2 лютого, голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Юрій Гарбуз провів робочу нараду  з керівниками управлінь та відділів агропромислового комплексу райдержадміністрацій. Під час заходу ними було презентовано Стратегії розвитку районів Луганської області в частині розвитку АПК.

«Сьогодні від вашої роботи, вміння проаналізувати та спланувати розвиток аграрного сектору у кожному районі, а на підконтрольній українській владі залишились тільки аграрні райони, залежить справді багато», – зауважив Юрій Гарбуз. Йдеться, за словами очільника області, насамперед про чітке співвідношення ринку збуту сільськогосподарської продукції з можливостями виробництва. «Ми маємо наповнити внутрішній ринок якісними, а головне, «своїми» (виробленими в області) продуктами харчування», – наголосив Юрій Гарбуз.

Так, доповідач з Кремінського району Юрій Тютюнник доповів Юрію Гарбузу, що Стратегія розвитку агропромислового комплексу на 2018-2020 роки передбачає у першу чергу розвиток основних галузей сільськогосподарського виробництва – рослинництво, тваринництво та переробна галузь. Головними проблемами розвитку АПК району речник визначив спад поголів’я сільськогосподарських тварин та недостатній розвиток глибокої переробки сільськогосподарської продукції.

Серед основних напрямів розвитку сільськогосподарського комплексу району було окреслено: отримання до 2020 року аграріями району валового збору зернових культур в кількості 100 тис. тонн, шляхом збільшення посівних площ, застосування сучасної сільськогосподарської техніки машино тракторного парку на суму понад 85 млн гривень.

У сфері тваринництва очікується до 2020 року збільшення кількості поголів’я усіх видів сільськогосподарських тварин та підвищення їх продуктивності за рахунок власних коштів сільгосптоваровиробників у сумі майже 7 млн гривень.

Переробна  галузь  агропромислового сектору Кремінщини представлено декількома підприємствами, які розробляють бізнес-проекти та охоче братимуть участь у програмах міжнародної підтримки для модернізації виробництва.

Доповідаючи Юрію Гарбузу, Оксана Верецун з Білокуракинщини акцентувала увагу на сільськогосподарській орієнтованості району, адже аграрна продукція складає 96 % валової.  Головними проблемами розвитку сільського господарства району є скорочення поголів’я худоби та птиці в усіх категоріях господарств, як наслідок зменшення валової продукції тваринництва, відсутність на території району підприємств з переробки продукції, ускладнення логістики для реалізації  продукції.

Першочерговими завданнями до 2020 року визначено укріплення матеріально-технічної бази сількогосподарського сектору, а саме відновлення системи зрошування та будівництва тваринницького комплексів.

 Під час презентації Стратегії агропромислового комплексу Станично-Луганського району Валерієм Бабичевим було наголошено на тому, що у районі діють два  агроформування, які висловили бажання взяти участь у державних та обласних програмах підтримки сільського господарства. Насамперед, це стосується будівництва молочного комплексу на 100 голів корів, реконструкцію свинокомплексу на 1000 голів площею 2000 м² на суму 3 млн гривень.

Крім того, передбачається участь агропромисловців району у державній бюджетній програмі підтримки розвитку хмелярства, закладення молодих садів, виноградників та ягідників.

До кінця 2020 року планується участь в обласній програмі розвитку та підтримки агропромислового комплексу у частині надання часткової компенсації на закупівлю 30 доїльних апаратів вітчизняного виробництва  для індивідуальних селянських господарств, в яких утримується не менше трьох голів корів на суму 150000 гривень.