Прес-центр21 грудня 2020, 08:12

Роз’яснення по забезпеченню санаторно-курортним лікуванням потерпілих внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання

Старобільське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області надає роз’яснення по забезпеченню санаторно-курортним лікуванням потерпілих внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання

Відповідно до статті 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-XIV Фонд соціального страхування України (далі – Фонд) фінансує витрати на санаторно-курортне лікування потерпілих внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, якщо потребу в ньому визначено висновками МСЕК та індивідуальною програмою реабілітації особи з інвалідністю (у разі її складення).

Постановою правління Фонду від 24.05.2017 № 33 затверджено Порядок відшкодування витрат за надані послуги санаторно-курортним закладам за вибором потерпілих внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання.

Потерпілі мають право на отримання санаторно-курортного лікування (за санаторно-курортною путівкою)  з такою періодичністю:

- особи з інвалідністю I групи щороку;

- особи з інвалідністю II групи один раз на два роки або щороку на підставі індивідуальної програми реабілітації особи з інвалідністю;

- особи з інвалідністю III групи один раз на три роки, один раз на два роки або щороку на підставі індивідуальної програми реабілітації особи з інвалідністю.

Облік потерпілих, які мають право на забезпечення санаторно-курортним лікуванням, ведуть робочі органи виконавчої дирекції Фонду за місцем зберігання справ про страхові виплати потерпілих.

Для взяття на облік для забезпечення санаторно-курортним лікуванням (за санаторно-курортною путівкою) потерпілі подають до робочих органів виконавчої дирекції Фонду:

- заяву за встановленою формою;

- висновок МСЕК про потребу потерпілого в санаторно-курортному лікуванні та про потребу в супроводі (якщо таку потребу визначено);

- довідку для одержання путівки на санаторно-курортне лікування за формою № 070/о;

- індивідуальну програму реабілітації особи з інвалідністю (за наявності);

- копію паспорта потерпілого та особи, яка супроводжує потерпілого, якому за висновком МСЕК визначено потребу в супроводі.

Потерпілі мають право вільного вибору санаторно-курортного закладу, розташованого на території України, у населених пунктах, на території яких органи державної влади України здійснюють свої повноваження в повному обсязі, відповідно до медичних показань за профілем лікування. Назву санаторно-курортного закладу та його місцезнаходження потерпілі зазначають у заяві.

Потерпілому компенсуються також витрати на проїзд до місця лікування і назад. Особу, яка супроводжує на санаторно-курортне лікування особу з інвалідністю, якій за висновком МСЕК або індивідуальною програмою реабілітації особи з інвалідністю визначено потребу в супроводі, Фонд забезпечує путівкою без лікування (лише проживання та харчування) або компенсує такі витрати у разі самостійного придбання путівки.

Потерпілому, який став особою з інвалідністю та використав щорічну відпустку до одержання путівки у санаторно-курортний заклад, роботодавець надає додаткову відпустку для лікування (включаючи час проїзду) із збереженням на цей час середньомісячного заробітку, який він мав до ушкодження здоров’я, або заробітку, що склався перед відпусткою (за вибором потерпілого).

Слід зауважити, якщо потерпілим не використано своє право на санаторно-курортне лікування у зв’язку з відмовою від санаторно-курортного лікування, вартість санаторно-курортного лікування йому не повертається.