Прес-центр9 липня 2020, 15:07

Сергій Гайдай: робота підстанції у Кремінній є запорукою енергобезпеки області та гарантом для залучення інвестицій

Про це голова обласної держадміністрації заявив сьогодні, 9 липня, під час уведення в роботу підстанції «Кремінська».

До відповідного проєкту увійшли заходи з будівництва підстанції 500 кВ «Кремінська», одноколових повітряних ліній 500 кВ Донбаська-Кремінська та Донська-Кремінська, нової двоколової кабельно-повітряної лінії 200 кВ Кремінська-Ювілейна. Вартість проєкту склала 1,719 млрд гривень. Вартість відповідно договору – 1,281 млрд гривень. Зекономлено 438 млн гривень.

«Цей об’єкт побудовано у рекордно короткий термін. Робота підстанції є стратегічно важливою для Луганщини, яка більше не є енергетичним островом. Так сталося, що випробування підстанції відбувалися під час пожежі в Новоайдарському районі. І тільки завдяки новому об'єкту нам вдалося утримати електроживлення споживачів області на належному рівні. Крім того, відтепер область стала більш привабливою для майбутніх інвесторів», – акцентував Сергій Гайдай.

Заступник Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Давид Макар’ян, також перебуваючи сьогодні в Кремінній, наголосив, що впровадження проєкту налагодить роботу промислових підприємств та дозволить залучити в область нові інвестиції.

«Разом із очільником Луганщини Сергієм Гайдаєм ми працюємо над низкою таких проєктів. Зокрема, між урядами України і Франції буде підписана угода щодо надання кредиту на понад 70 мільйонів євро під 0,8 % річних на 40 років. Кошти спрямують на реконструкцію Попаснянського водоканалу та інші заходи із модернізації системи водопостачання Луганщини», – повідомив високопосадовець.

Виконуючий обов`язки голови правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький зазначив, що жителі Луганщини дуже чекали цього моменту: «Об'єкт є стратегічно важливим для нашої держави, бо відтепер північ області повністю з'єднана з Об’єднаною енергосистемою України. Бо до теперішнього часу існувала велика ймовірність знеструмлення через падіння потужності або пошкодження єдиної лінії передач, що залишилася вцілілою через бойові дії та прямує від Луганської ТЕС. Підстанція у Кремінній є важливим мережевим елементом, необхідним для інтеграції нашої енергосистеми системи до європейської».

Він зауважив, що проєкт було започатковано ще у 2016 році, але роботи розпочалися лише у червні 2019-го. Збудувати підстанцію вдалося за 11 місяців. Володимир Кудрицький висловив подяку голові облдержадміністрації Сергію Гайдаю за сприяння у процесі будівництва, особливо в умовах жорсткого карантину.

ПС 500 кВ «Кремінська» фактично розділяє повітряну лінію 500 кВ Донбаська-Донська, що дозволяє через ПС 750 кВ «Донбаська» забезпечити Луганщину достатнім обсягом електроенергії.

Підстанція повністю автоматизована: на ній впроваджено систему керування технологічним процесом, що забезпечує повний контроль роботи та керування обладнанням підстанції диспетчером у віддаленому режимі.

Підрядником виступило ТОВ «Київська енергетична будівельна компанія».