Прес-центр17 cічня 2020, 11:01

Сфера культури відіграє значну роль у процесі відновлення історичної пам’яті, формування мислення, демократичного способу самореалізації особистості, утвердження громадянського суспільства з високими гуманістичними цінностями.

     

        Позиціонування району протягом 2019 року здійснювалося переважно силами творчих колективів і працівників Новопсковського районного Центру культури та дозвілля,  комунального закладу «Новопсковська централізована бібліотечна система Новопсковської районної ради Луганської області», комунального закладу «Новопсковський районний краєзнавчий музей Новопсковської районної ради Луганської області», Білолуцької дитячої музичної школи, 22  сільських та селищних клубних закладів.

        В 2019 році продемонструвати свої здібності учасники художньої самодіяльності мали змогу під час участі в районних фестивалях «Новопсковська слобода», з хореографії «Танц-ритм», поетів і композиторів «Чарівність муз – окрилені серця».  Як завжди, високі результати показали самодіяльні артисти на обласних, всеукраїнських конкурсах. Зокрема, зразкова хореографічна студія «Рандеву» Новопсковського РЦКД – 1 місце на Міжнародному  фестивалі танцю «Мегаполіс», фольклорний гурт «Оксамит» - І місце на Всеукраїнському молодіжному фестивалі сучасної пісні та популярної музики  «Червона рута», Марія Мірошниченко солістка РЦКД -  гран-прі на регіональному  вокальному конкурсі  «Квітка–душа», народний  вокальний ансамбль «Веснянка» Білолуцького СБК – ІІ місце на Всеукраїнському конкурсі «Слобожанський спас» тощо. Цього року під час атестації право носити високе звання  вкотре довели зразковий хор «Сонечко», молодіжний театр, фольклорний колектив «Криниченька» районного Центру культури та дозвілля,  фольклорно-етнографічний колектив «Білолучанка» Білолуцького СБК.

Ці досягнення підтверджують високий професійний рівень працівників сфери культури району. Згідно Указу Президента України від 08 листопада 2019 року  № 834 звання Заслужений працівник культури України присвоєно керівнику зразкового хору «Сонечко» Новопсковського РЦКД, викладачу Новопсковської школи  мистецтв Наталії Шморгун.

 Бібліотечно-інформаційне обслуговування населення  району здійснюється 27 бібліотеками комунального закладу «Новопсковська ЦБС».   У 2019 році за рахунок серії  «Українська книга», спецрахунку фонди бібліотек  поповнились на 5547 примірників, в тому числі подаровано користувачами 2194 примірники на загальну суму 6,8 тис. грн. З них видань українською мовою 4383 екземпляри, видань дитячої літератури - 1328. За вказаний період було передплачено для користувачів бібліотек 30 найменувань періодичних видань, в тому числі дитячих – 13.   Комп’ютерною технікою оснащені  19 сільських бібліотек, 9 - мають доступ до мережі інтернет, з них 2 сільські бібліотеки-філії підключені у 2019 році.

За рахунок коштів спецрахунку придбано два принтери для центральної районної бібліотеки та районної бібліотеки для дітей на суму 6,1 тис. грн.

     З метою забезпечення змістовного дозвілля користувачів протягом 2019 року в бібліотеках організовано роботу  27 клубів та гуртків за інтересами, чотирьох творчих майстерень, трьох лялькових гуртків, навчальних факультетів  Університету ІІІ-го віку, кіноклубу правового виховання «Docudays UA», центру європейської інтеграції та молодіжного центру «Vektor».

    За звітний період КЗ «Новопсковська ЦБС» брала активну участь в проектній діяльності:

- міжнародний онлайн проект «Ми українці. Я і ти !»,  в рамках якого протягом року в онлайн режимі  проведено 5 заходів для польських дітей;

-  проект культурних обмінів між Луганською та Львівською областями «Бібліотечні ініціативи – містки до громадянської активності», в рамках якого з метою  професійного обміну досвідом та участі в заходах ІV Книгофесту відбувся візит бібліотечних    працівників   та    керівника   районного поетичного об’єднання «Ліра» до м. Жовква Львівської області. На реалізацію проекту використано 23,3 тис. грн коштів обласного бюджету та  2,9 тис. грн власних коштів;

- спільний проект центральної районної бібліотеки та ГО «Новопсковська районна рада жінок» «Знайди себе в Новопсковській громаді: від хобі до власної справи»  за фінансової підтримки  Федерації канадських муніципалітетів, загальна вартість проекту 77,1  тис. грн.

      Працівниками КЗ «Новопсковський краєзнавчий музей» організовано роботу 8 виставкових експозицій,  проведено 160  екскурсій,  відкрито 13 виставок, які відвідало близько 9 тис.  мешканців  та гостей району. Запроваджено інноваційні форми роботи – театралізовані екскурсії, етнографічні студії, літературні читання, інтерактивні ігри тощо. Цього року музей також став учасником проекту культурних обмінів між Луганською і Львівською областями «Міжмузейна дипломатія», в рамках якого працівники закладу відвідали Львівський музей історії  релігії та  презентували виставку «Коло вічної істини» про церковну архітектуру Новопсковщини  та етнографічний комплекс «Слобожанське подвір'я кінця ХІХ ст. – початку ХХ ст.» На реалізацію проекту використано 13,7 тис. грн коштів обласного бюджету та  1,4 тис. грн власних коштів.  Працівники закладу взяли участь у Всеукраїнській науково-практичній конференції «Луганщина: краєзнавчі розвідки», під час якої були презентовані наукові роботи «Особливості керамічного виробництва на Новопсковщині у ХІХ-ХХ ст.», «Вклад дворянської сім’ї Клевезаль в розвиток освіти і культури  на Новопсковщині», «Новопсковський вимір української трагедії 30-х років ХХ  ст».

Культурно-мистецьку освіту в районі реалізує Білолуцька дитяча музична школа. Впродовж навчального року вихованці школи   постійно брали участь в обласних оглядах, конкурсах, де показали високі результати. Зокрема, Маняха Злата посіла І місце на Всеукраїнському конкурсі вокалістів «Світ чудес», вокальний ансамбль «Домісольки» - І місце на обласному конкурсі вокально-хорових колективів,  ансамбль гітаристів -  ІІІ місце на обласному конкурсі інструментальних ансамблів серед  шкіл естетичного виховання.  

         Впродовж року проводилась робота по налагодженню стосунків творчої інтелігенції  району із західними територіями України.  В результаті підписано  угоду про співпрацю між відділом культури Новопсковської РДА та відділом культури і туризму Глибоцької РДА Чернівецької області, згідно якої  впроваджено проект «Схід і Захід разом». В ході реалізації проекту з метою обміну досвідом у січні 2019 року  делегація Новопсковського району відвідала Буковину, у вересні фольклорний гурт «Оксамит» взяв участь у спільній концертній програмі «Цвіт червоної рути єднає»  у м. Глибока,  в грудні відбувся візит до Новопскова делегації Глибочиини. Проєкт триває до 2021 року.

          Сьогодні велика увага приділяється  роботі зі збору, збереженню та популяризації нематеріальної культурної спадщини,  яка  відіграє надзвичайно важливу роль у формуванні ідентичності окремої соціальної групи і особистості.

          Робота щодо збору елементів НКС району перебуває на контролі комісії  зі збору, обробки та складання орієнтовного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини, створеної при відділі культури. В 2019 році    завдяки зусиллям працівників Білолуцького СБК, центральної районної бібліотеки, районного краєзнавчого музею, народних майстрів Луганщини Ольги та Володимира Гайцуренко зібрано та оформлено матеріали НКС «Білолуцьке лозоплетіння». Згідно рішення обласної комісії з формування  переліку  елементів нематеріальної культурної спадщини Луганської області, наказу управління культури, національностей та релігій Луганської облдержадміністрації від  15 жовтня 2019 року  № 144-СЄВ  «Білолуцьке лозоплетіння» внесено до  переліку елементів НКС Луганської області. За результатами моніторингу  елемент є життєздатним та популяризуються як на місцевому рівні, так і за межами району. У вересні 2019 року до районної комісії надійшло клопотання від  жителів с. Новобіла  про включення до переліку  елементів НКС «Домашні дріжджі». Робота в цьому напрямку триває.