Прес-центр22 листопада 2019, 14:11

Шановні земляки! Голодомор, найбільша біда, в історії України, одна з найстрашніших трагедій в людській історії минулого століття.

 

        Після багатьох років цинічного замовчування шокуюча і жахлива правда пролунала на увесь світ. Архіви – розкриті,  свідчення – записані… Заочно й посмертно засуджені судом і прокляті народом організатори Голодомору.

        Мільйони українців були цілеспрямовано принесені в жертву голодної смерті. На найродючішій у світі землі люди згасали від голоду, мучилися, дичавіли.

        Ми, українці, з давніх-давен вирощуємо хліб під безмежним небом на безкраїх чорноземах. Україна з давніх-давен вважалася житницею Європи. Пшениця стає символом нашого народу. Те золото під блакитним небом стає одним із державних символів нашої держави - її прапором. Той золотистий потік уособлює найдавніший український звичай гостинності: зустрічати гостей хлібом-сіллю.

Як могло статися, що на українському чорноземі почали масово вимирати люди - споконвічні хлібороби.

На жаль сьогодні встановити всі прізвища загиблих та точну кількість похованих немає можливості. 

З метою увічнення пам’яті про ті жахливі події в населених пунктах району встановлено 21  пам’ятний  знак. У навчальних закладах, закладах культури району проводиться просвітницька та пошукова робота.

Пережита трагедія – це урок, який вчить не повторювати помилок минулого.

Необхідно пам’ятати, згадувати ті події, загублені мільйони людських  душ для того, що ми, нинішнє покоління, були кращими, розумнішими, щоб ми ніколи не допустили  повтору тих  жахливих  подій.

        Тридцять другий та тридцять третій надломили нашу націю, але Україну і українців не зламали. Після десятиліть нищення в 91- му Україна звелася на ноги.

        Злочини проти людяності не мають терміну давності. Ми ж маємо виконати святий обов’язок перед пам’яттю мільйонів закатованих голодом українців – ми маємо зберегти Україну. Україну єдину, соборну, незалежну.

В.о. голови Новопсковської райдержадміністрації Світлана Слюсарєва.