Прес-центр1 квітня 2020, 17:04

Шановні жителі Новопсковського району! Обов’язково придбайте засоби індивідуального захисту та правильно їх використовуйте.

Використання засобів індивідуального захисту, дотримання правил особистої гігієни збереже не лише Ваше здоров’я, а і здоров’я оточуючих.

Протягом останніх двох неділь у зв’язку з високим попитом на медичні маски та антисептики, спричиненим поширення короновірусної інфекції COVID-19, дуже складно було придбати ці товари в аптеках в району.
Проте станом на 31.03.2020 рік медичні маски та антисептики вже зявились у вільному продажу у мережі аптек ПП «Дивосил» (смт. Новопсков вул. Українська, 101 тощо) та ТОВ «Аптечний будинок» (смт. Новопсков вул. Українська, 126). В мережі аптек КП Луганська обласна «Фармація» (смт. Новопсков вул. Гагаріна 5 тощо) та Аптеці 911 (смт. Новопсков вул. Українська, 118) в продажу є антисептики та дезинфікуючи засоби.

Ми ще раз нагадуємо загальні рекомендації, як зменшити ризики захворіти на гострі респіраторні інфекції:
- часто і ретельно мити руки водою і милом, протягом щонайменше 20 секунд, якщо немає можливості помити руки з водою і милом, варто використовувати спиртовмісний антисептик для рук - розчин із вмістом спирту 60-80 % або із 2 % хлоргексидину. Антисептик має покривати всю поверхню шкіри рук, обробляти руки треба щонайменше 30 секунд і особливу увагу приділити нігтям (тут накопичується найбільше бруду). За першої ж нагоди помити руки милом і водою;
- не торкатися брудними руками очей, носа чи рота;
- уникати тісного контакту з хворими людьми та натовпу;
Якщо виникли симптоми гострої респіраторної інфекції, аби запобігти зараженню інших необхідно:
- залишатися вдома, якщо захворіли. Якщо у Вас підвищена температура, кашель і ускладнене дихання одразу звертайтесь до сімейного лікаря;
- уникати тісного контакту з іншими людьми;
- прикривати рота і носа серветкою під час кашлю і чхання, а опісля ретельно мити руки;
- регулярно провітрювати приміщення та дезінфікувати поверхні.
Необхідно обов’язково використовувати захисну маску якщо захворіли і маєте респіраторні симптоми (кашель, нежить), а також коли перебуваєте у місцях великого скупчення людей задля додаткового захисту.
Як правильно використовувати маску
- маска має покривати ніс і рот та щільно прилягати, без відступів по краях;
- заміняти маску, щойно вона стала вологою;
- не чіпати зовнішню частину маски руками, а якщо доторкнулися, помити руки з милом чи обробити спиртовмісним антисептиком;
- змінювати маску кожні чотири години та не використовувати маску повторно.
Бережіть себе і своїх близьких і будьте здорові!