Прес-центр25 листопада 2019, 08:11

Щороку в четверту суботу листопада ми разом із українцями всього світу вшануємо пам'ять жертв голодоморів: геноциду Українського народу.

 Це голодомор, що прокотився трьома потужними хвилями країною, забрав тисячі й тисячі життів українців, став масштабною національною трагедією. День пам’яті голодоморів це день глибокої скорботи і туги за мільйонами обірваних життів наших співвітчизників.
Новопсковщина також відчула на собі всю біль голодомору, тому кожен з нас втратив частку свого коріння.
В пам’ять про ті трагічні події сьогодні на місцевому кладовищі був проведений мітинг – реквієм пам’яті жертв Голодомору в Україні «Вірю. Молюсь. Пам’ятаю.» за участю громадськості, органів виконавчої влади та місцевого самоврядування.
В ході проведення заходу до присутніх звернувся голова районної громадьскої організації «Просвіта» Олександр Чорнуха розповівши про ті трагічні події. А також про історію рідного краю тих часів розповіла старший науковий співробітник Новопсковського краєзнавчого музею Алла Кобзар, яка зазначила, що від Голодомору постраждали мешканці двадцяти чотирьох населених пунктів нашого району. Кількість померлих за книгами реєстрації смертей три тисячі чотириста сорок три людини. Найбільш чисельні людські втрати у селах: Закотне (Вісімсот шість), Новорозсош (вісімсот п’ять), Донцівка (п’ятсот сім), Новобіла (п’ятсот шість), Заайдарівка (триста тридцять чотири).
Також учасники заходу вшанували пам’ять загиблих від Голодомору хвилиною мовчання та покладанням композицій житніх та пшеничних колосків до пам’ятного знаку жертв Голодомору.
Хай пам'ять про всіх невинно убієнних згуртує нас, живих, дасть нам силу та волю, мудрість і наснагу для зміцнення власної держави на власній землі.
Панахиду за померлими з голоду провів настоятель Миколо-Всіхсвятського храму, ієрей Віталій Потапов.

Шановні односельці, в цей день ще раз схилімося в скорботному доземному уклоні та запалимо свічку на знак пам’яті про тих, хто загинув в роки Голодомору.
У кожному серці – пам’ять. У кожному вікні – свічка. І разом подбаймо про те, щоб такі страшні часи ніколи не повторилися в Україні.