Прес-центр11 грудня 2019, 15:12

«Схід і Захід разом»

В рамках договору про співпрацю за проектом «Схід і захід разом»  на початку грудня з дружнім візитом Новопсковщину  відвідала делегація з Буковини у складі начальника відділу культури і туризму Глибоцької райдержадміністрації Чернівецької області Олени Рєпіної та директора  Чернівецької   обласної наукової бібліотеки ім. М. Івасюка Наталії Філяк. Три дні проведені на Новопсковщині були сповнені творчістю, спілкуванням, позитивними емоціями та враженнями. В перший день гості  мали змогу познайомитись з історією Новопсковського району, відвідавши КЗ «Новопсковський районний краєзнавчий музей». На території скансену «Слобожанське подвір’я  кінця ХІХ-початку ХХ ст.» гостей зустріли господарка (науковий співробітник Олена Сухорада) та молодіжний фольклорний гурт «Оксамит» під керівництвом Заслуженого працівника культури України Наталії Шморгун. В експозиційних залах  основної будівлі музею «ожили» особистості, які творили історію Новопсковського краю. За 30 хвилин вся історія району у театралізованій екскурсії крізь призму знакових історичних подій та людських доль. Другого дня відбулася зустріч гостей в районній державній адміністрації, в якій взяли участь  виконуючий обов’язки голови Новосковської РДА Світлана  Слюсарєва, начальник відділу культури Ольга Козлова та керівники комунальних закладів культури.  Зі словами привітання до присутніх звернулася Світлана Слюсарєва, яка зазначила, що цей культурний обмін між нами дуже важливий він дає можливість познайомитися ближче з культурою західних областей і показати свою культурну спадщину. Учасники зустрічі обмінялися привітаннями та подарунками. Ранкова зустріч дала заряд позитиву на цілий день, а він виявися досить насиченим. «Чарівність муз – окрилені серця». Таку поетичну назву має районний фестиваль самодіяльних композиторів та поетів Новопсковщини,  який зібрав самодіяльних митців Новопсковщини та Глибоччини, що представляли свою творчість у чотирьох номінаціях: «Філософія життя», «Світ кохання», «О, слово рідне, хто без тебе я», «Моя Україна - єдина і вільна. Батьківщина моя – Новопсковська земля».  Близько двадцяти поетів та композиторів з Білолуцька, Танюшівки, Заайдарівки, Осинового, Трембачевого, Закотного, Булавинівки, Новопскова, Глибокої дарували поціновувачам прекрасного миті насолоди своїми поетичними рядками та мелодійними звуками у власному виконанні та у виконанні колективів, для яких були написані твори.
Мабуть тому, що учасники фестивалю особливі люди, які володіють своєрідною енергетикою, котру втілюють у своїх творах та передають іншим, захід виявився напрочуд теплим та душевним. День продовжила подорож до селища Білолуцьк, яке зачарувало гостей  музейною педагогікою у шкільному народному історико-етнографічному  музеї Білолуцької гімназії (керівник Ольга Варава), талановитими учнями та унікальними експонатами, а селищна бібліотека - ремонтами, матеріально-технічною базою, модернізацією закладу в результаті участі в проекті Міжнародної організації з міграіі. Велике  враження на гостей справив виступ  народного фольклорно-етнографічного колективу "Білолучанка" Білолуцького СБК під керівництвом Людмили Шуляк, який залучив до театралізованого дійства усіх присутніх. Після участі у побутових обрядах Слобожанщини  гості познайомилися з матеріально-технічним забезпеченням бібліотеки та формами роботи. На завершення відбувся  флешмоб до Дня української хустки.

           В останній день  відбулося знайомство з роботою центральної районної бібліотеки, районної бібліотеки для дітей, народними майстрами та учасниками художньої самодіяльності Булавинівського сільського будинку культури та планування задумами щодо подальшого розвитку сфери культури та спрівпраці двох регіновів.  Проект «Схід і Захід разом» триває.