Прес-центр23 квітня 2020, 14:04

Соціальний захист громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи

26 квітня 1986 року вогонь Чорнобиля опалив землю і душі мільйонів громадян. І відтоді Чорнобиль – це не лише велика трагедія всього людства, а й символ безмежної мужності ліквідаторів, в тому числі й наших земляків, які нині живуть на Новопсковщині. Усі вони, ризикуючи своїм життям та здоров’ям захистили людство від невидимого страшного ворога

На даний час в Новопсковському районі проживає 175 громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, в тому числі:

- віднесені до 1 категорії – 70 чол. (із них осіб з інвалідністю внаслідок війни – 69 осіб);

- віднесені до 2 категорії – 43 чол.;

- віднесені до 3 категорії – 37 чол.;

- діти, які потерпіли від Чорнобильської катастрофи – 9 чол.;

- дружини померлих громадян, смерть яких пов’язаних з Чорнобильською  катастрофою – 14 осіб.

Постраждалі внаслідок Чорнобильської катастрофи, відповідно з діючим законодавством, мають право на різні види пільг та компенсацій.

Відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, 1 та 2 категорії надаються 50-процентні знижки при оплаті за користування житлово-комунальними послугами.

Громадяни, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи 1 категорії та які мають статус особи з інвалідністю внаслідок війни, відповідно до ЗУ «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» користуються 100-процентною знижкою плати за користування житлово-комунальними послугами.

Всі зазначені категорії осіб району користуються пільгами в повному обсязі.

Відповідно до ЗУ «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» громадяни, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи 1 та 2 категорії мають право на виплату щомісячної грошової компенсації вартості продуктів харчування. За 2019 рік грошову компенсацію з Державного бюджету виплачено на загальну суму 433,5 тис. грн.

Громадяни, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, 1, 2, та 3 категорії мають право на виплату щорічної допомоги на оздоровлення. В 2019 році проведено виплату щорічної допомоги на оздоровлення з Державного бюджету на загальну суму – 15,2 тис. грн.

Громадянам, постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи, за рахунок субвенції з обласного бюджету здійснюється відшкодування витрат за придбані лікарські засоби за пільговими рецептами та відшкодування витрат за надані послуги з безкоштовного зубопротезування. В 2019 році використано 90,1 тис. грн. на придбання ліків та 1,5 тис. грн.. – на зубопротезування.

Законом України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» від 28.12.2014 № 76- VIII внесено зміни до Закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», згідно якого путівками на санаторно-курортне оздоровлення забезпечуються тільки особи, які мають 1 категорію постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи та діти з інвалідністю.

Порядком надання щорічної грошової допомоги для компенсації вартості путівок санаторно-курортним закладам та закладам відпочинку, здійснення доплат за рахунок власних коштів, виплати грошової компенсації громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23.11.2016 № 854, передбачено укладання трьохсторонніх угод між санаторно-курортним закладом, постраждалою особою та управлінням соціального захисту населення. При цьому постраждала особа має право вільного вибору санаторно-курортного закладу та, за бажанням, здійснювати доплату за надання додаткових послуг за рахунок власних коштів у разі недостатності суми грошової допомоги для компенсації вартості путівки.

В 2019 році оздровлено 13 громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи на загальну суму 94,9 тис.грн., які пройшли санаторно-курортне лікування в ТОВ Новопсковський санаторій «Перлина», 19 громадян, які не бажали проходити санаторно-курортне лікування отримали грошову компенсацію замість путівки на загальну суму 10,0 тис.грн. Оздоровлення проведено за рахунок Державного бюджету

З метою сприяння соціальному захисту, захисту законних інтересів громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, залучення їх до суспільно корисної діяльності, на території району діє громадська організація Новопсковське районне товариство «Союз-Чорнобиль».

Кажуть час гоїть рани, але чорнобильські й через роки болять. Не стерти з пам’яті імена наших мужніх односельців, які зупинили ланцюгову реакцію смерті.

Низько схиляємо голову перед тими, хто відлетів у вічність.